Мобилността превръща всеки стол в работно място

„Мобилността е мега-тенденцията днес. Всеки един стол за мен може да е работно място”, каза Георги Бучков

„Мобилността е мега-тенденцията днес. Всеки един стол за мен може да е работно място”, каза Георги Бучков, мениджър корпоративни решения в Майкрософт България

Сигурността на работното място става приоритет в синхрон с развитието на мобилните устройства. Това е резултат от тенденцията мобилността да навлиза сериозно в бизнеса.

„Мобилността е мега-тенденцията днес. Всеки един стол за мен може да е работно място”, каза Георги Бучков, мениджър корпоративни решения в Майкрософт България, пред аудиторията на форума IDC Security Roadshow 2015 в столичния хотел Хилтън.

Преносимите устройства вече се използват навсякъде, което изисква гарантиране на сигурността при работа. В глобален аспект 66% от работещите в компаниите използват мобилни устройства – било то собствени или корпоративни.

33 на сто от служителите вече работят извън офиса, а до 2020 г. над 25 на сто от приложенията ще са от типа SaaS (софтуер като услуга). До 2017 г. повече от 90% от организациите ще работят най-малко с две или три мобилни системи, заяви Бучков.

„Новата „норма” днес е мобилността. Но макар SaaS-моделът да навлиза все по-широко, над 80% от бизнеса ползва този тип приложения директно, без преди това да са направени консултации с ИТ специалисти. А това може да доведе да заплаха за сигурността на дадената организация”, допълни той.

И тъй като достъп до данни може да се извършва през множество устройства (мобилни компютри, таблети и смартфони), всяко едно от тях вече се превръща в предизвикателство. Но няма как въпросът със сигурността на всяко едно устройство да се решава поотделно. Затова е необходим комплексен подход, в него е ключът към проблемите за сигурността при мобилните устройства, посочи Бучков.

Microsoft прилага унифициран подход в четири основни аспекта:

  • Хибридна идентичност;
  • Управление на устройствата и приложенията, които ползват ресурсите на компанията;
  • Защита на информацията;
  • Десктоп виртуализация.

Т.нар. хибридна идентичност означава, че с един код служителят има достъп до всички ресурси, вкл. тези в облака. Получава се унифицирана среда, в която потребителят ползва данните от всяка точка.

„С тази характеристика се добавя облачна функционалност и вече може да се говори за управляеми облачни услуги. Например, социалните мрежи днес активно се използват за целите на маркетинга. Но тази дейност трябва да е контролируема, което означава да знаем какво и колко ползват потребителите”, обясни Бучков.

Друг аспект на идентичността е многофакторната автентикация. При управлението на мобилните устройства трябва да се следват редица правила и политики. Трябва ясно да се разграничават кои данни са лични и кои са корпоративни, защото се достъпват през мобилните устройства. Съществуват и ограничения за приложенията в личните мобилни устройства, които се използват за работа.

На трето място, Microsoft разглежда въпроса за сигурността в перспективата на мобилността, особено като се има предвид, че освен информацията, която е в самата компания, се работи и с данни на клиенти и партньори. Затова тук най-важните аспекти са защитата на достъпа и защитата на информацията. Чрез правила за достъп се изгражда защита от изтичане на корпоративна информация.

Четвъртият основен аспект в модела на Microsoft за сигурност е десктоп виртуализацията, като целта тук е да се осигури отдалечен достъп на потребителя.

Тенденцията сега е организациите да използват облака вместо да изграждат собствена инфраструктура. Когато използването на SaaS приложенията се превърне в стандарт, всичко в сферата на сигурността ще се промени, каза Бучков.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар