Сигурността става облачна услуга

Облачната услуга осигурява защита на преносимите устройства навсякъде, заяви Пьотр Чопик, консултант по ИТ сигурност в Clico

Облачната услуга осигурява защита на преносимите устройства навсякъде, заяви Пьотр Чопик, консултант по ИТ сигурност в Clico

Сигурността става все по-важна при работа с преносими устройства, тъй като днес всеки ги носи в джоба си. „Служителите ползват все повече лични телефони и таблети, за да четат бизнес кореспонденция и да редактират важни документи. Но малцина са онези, които ползват антивирусен софтуер върху тях”, коментира Пьотр Чопик, консултант по ИТ сигурност в Clico, по време на форума IDC Security Roadshow 2015 тази седмица в София.

Проучванията сочат, че над 71% от потребителите на възраст 18 години имат профил във Facebook, около 30 на сто от родителите позволяват на децата си да използват корпоративните им устройства, а един от пет работещи ползва облака за съхранение на работна документация (данните са за 2013 г.).

Според Чопик, вече е много лесно да се купи шпионски софтуер. „Все повече стават и приложенията, които шпионират съдържанието на мобилните устройства. За по-малко от 200 евро (на година) може да се купи такъв софтуер. Непрекъснато расте броят на мобилните устройства, увеличава се и броят на атаките срещу тях. Това налага да се използват съвременни решения за защита, но сигурността все още е на втори план”, каза Чопик.

Сериозен проблем е, че няма защита на данните, след като те напуснат устройството. Чопик представи решението Check Point Capsule, с помощта на което може да се обезопаси връзката от всяко мобилно устройство, да се защитят устройствата от заплахи и да се разделят бизнес и личните данни и приложения.

Приложението се инсталира лесно през сайт, след подаване на заявка по имейл. През него могат да се ползват сигурно всички останали приложения. То е напълно „къстъмизирано” и обезпечава сигурност при работа с устройствата в интернет.

„Целият трафик се насочва чрез специален „гейтуей” към облака. След което всички комуникации се проследяват от софтуерните инструменти на Check Point. По този начин се предотвратяват атаките още преди да достигнат до съответното устройство”, обясни Чопик.

Подобна технология превръща сигурността в облачна услуга, която предоставя защита на преносимите устройства навсякъде. „Например, ако една компания има множество клонове, всички могат да използват Check Point Cloud, към който може да се насочи трафикът от клоновете. Самото управление и подсигуряването на работата с документите се извършват в облака”, допълни Чопик.

Освен това чрез този тип решения винаги може да се получи информация кой е имал достъп до файловете и какво е правено по тях. Софтуерът на Clico работи върху всички  платформи – iOS, Android, Mac OS X и Windows”, допълни Пьотр Чопик. Решението създава безопасна бизнес среда върху мобилните устройства и гарантира сигурност при работа с документите, където и да са те.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар