Милиони Windows сървъри са под угроза

Спирането на поддръжката на Windows Server 2003 през юли ще се превърне в най-голямата заплаха за ИТ сигурността през настоящата година

Спирането на поддръжката на Windows Server 2003 през юли ще се превърне в най-голямата заплаха за ИТ сигурността през настоящата година

Прекратяването на техническата поддръжка на операционната система Windows Server 2003 ще стане най-голямата заплаха за компютърната сигурност тази година, алармира експерт от компанията Camwood, цитиран от TechRadar.com.

Microsoft вече обяви, че ще спре обновленията на сървърната ОС през юли 2015 г. Този ход на софтуерната компания ще изложи на риск милиони сървъри по целия свят, работещи под управление Windows Server 2003, твърди Camwwod.

Спирането на техническата поддръжка е политика на Microsoft, която цели да стимулира потребителите да преминат към по-нови софтуерни продукти. Според анализа на Camwood, от действията на Microsoft спрямо Windows Server 2003 ще пострадат между 2,6 и 11 млн. потребители по целия свят.

Прекратяването на поддръжката от страна на Microsoft означава, че откритите в Windows Server 2003 дупки в сигурността няма да се затварят, а защитата от неупълномощен достъп до системата ще падне изцяло върху плещите на потребителите.

Възможно е Microsoft да продължи да поддържа системата Windows Server 2003, но само чрез платени обновления. Компанията вече има подобен опит и много потребители, в частност корпоративни, са готови да платят за т.нар. „пачове”, за да отложат миграцията към нов софтуер, която често е свързана с колосални разходи за обновяване на целия компютърен парк.

Много от настоящите потребители на Windows Server 2003 предпочитат преход към облака и сключване на договори с компании, които доставят услуги за виртуални клауд сървъри, сочат проучвания. Виртуализацията ще стане още по-популярна след прекратяване на поддръжката на операционната система на Microsoft.

Коментари по темата: „Милиони Windows сървъри са под угроза”

добавете коментар...

  1. да-бе-да

    Едва ли малката фирма ще иска да плаща за Microsoft Server, така че незнанието не е оправдание.

  2. :-)

    Да, ако работи в малка фирма в която сисадмина е човека за всичко … По-добре всеки да си се специализира в определена ОС а не да знае по малко от всичко и ….да не става за нищо.

  3. Saevar

    гледам много специалисти тук ама с неактуализирана информация или както се казва (outdated info).
    до Иван : сървърите на windows отдавна имат powershell и могат да се инсталират с пълна графика, с минимална графика или без графика само с powershell, можеш дори да си инсталираш с пълна графика да си го конфигурираш и да манеш графиката, hyper-v сървъра също е без графика и много добре се представя.
    до хахаха : powershell не бих казал че е по удобен от линукс конзолата малко е объкващ но с времето се оправя.
    Заключение: всеки един самоуважаващ се сис админ трябва да може да работи и на уин и на линукс и да си обновява сертификатите на 3 години за да е в час с новото а не да говори простотии в нета и да обърква тези които искат да започнат в този бранш и четат коментарите на “специалистите”

  4. :-)

    PowerShell има много хляб да изяде докато стигне козолата на linux …а за логовете нямам думи, неразбираеми до безобразие.

  5. хахаха

    “Друга Угроза е че Windows за сървъри ползват предимно ниско квалифицирани системни администратори на сървъри, които обичат да цъкат бутони и картинки. Това са хора средно напреднали закоравели уиндоус маниаци, които се изживяват на сис-админи.”

    Иванчо Иванчо, пишеш големи глупости. Само ще вметна че към момента с PowerShell се работи по лесно от колкото с конзолата в Linux. 😉

  6. :-)

    Иван, аз не знам да има някоя голяма корпорация която да не ползва майкрософтският Excange, да не говорим за една камара приложения които работят само на Windows и искат Win 2011/2013 сървър … А че написаното е малко пресилено е ясно. Има толкова много вътрешни системи които не са критични за бизнеса и могат да си останат на 2003 сървър.

  7. Иван

    Нали са златни и платинени партньори на MS как така ще минат на Linux. Освен това бутат се пари в джобовете на хората които взимат решенията как софтуер да се ползва по фирмите и големите компании.

    Угроза или заплаха номер 1 е не просто някоя си версия на Windows, а самият факт, че се използва въобще Windows за сървъри.

    Друга Угроза е че Windows за сървъри ползват предимно ниско квалифицирани системни администратори на сървъри, които обичат да цъкат бутони и картинки. Това са хора средно напреднали закоравели уиндоус маниаци, които се изживяват на сис-админи.

  8. (c:

    Подходящ момент да минат на Linux. Ще удвоят живота на хардуера. CPU-тата няма да въртят празни цикли, а ще вършат смислена работа.

Коментар