НАСА и Роскосмос планират съвместна мисия до Марс

Космическите агенции на САЩ и Русия ще продължат да си сътрудничат независимо от сложните политическия отношения между двете държави. На пресконференция представители на НАСА и Роскосмос обявиха, че двете агенции планират да създадат нова орбитална станция, която трябва за замени МКС, и освен това да организират съвместно мисия до Марс.

НАСА и Роскосмос са се договорили да не дублират действията си по усвояване на Червената планета, стана ясно на срещата с медии в Байконур по-рано тази седмица. В допълнение, двете страни планират да разработят обща система за обезпечаване на пилотируеми полети.

Срокът за експлоатация на МКС (Международната космическа станция) е удължен до 2024 г., след което американската и руската космически агенции ще създадат нова орбитална станция.

Същевременно, НАСА планира да излезе от рамките на държавното финансиране и да потърси комерсиализация на своята дейност. Шефът на Роскосмос Игор Комаров, от своя страна, покани руски звезди от света на музиката и киното да станат космически туристи.

Освен НАСА и Роскосмос планове за усвояване на Марс крои частната американска компания SpaceX на видния предприемач Елън Мъск, създател и на компанията за електромобили Tesla. Той вярва, че до 2026 г. SpaceX ще може да осъществи пилотируем полет до Марс.

Коментар