Facebook тества успешно дрон за интернет

Размахът на соларния дрон му превишава 29 метра, което е повече отколкото на един авиолайнер Boeing 737

Размахът на соларния дрон превишава 29 метра, което е повече отколкото на един Boeing 737

Facebook напредва с проекта за осигуряване на достъп до интернет в отдалечени райони. Компанията е провела успешни тестове с дрон, захранван със слънчева енергия, във Великобритания, съобщи Марк Зукърбърг, цитиран от Гардиън.

„В рамките на инициативата Internet.org за включване [към мрежата] на целия свят разработихме безпилотен летателен апарат, който с помощта на [лазерен] лъч обезпечава достъп до интернет”, заяви Цукърбърг в официалния си блог.

Първите изпитания на подобно устройство вече са проведени във Великобритания. Дронът е създаден от компанията Ascenta, специализирана в безпилотните летателни апарати със слънчеви батерии – тя бе купена от Facebook през март 2014 г.

Апаратът може да лети във въздуха в продължение на месеци на височина около 18,3 км. Размахът на крилата му превишава 29 метра, което е повече отколкото на един авиолайнер Boeing 737, докато теглото на дрона е по-малко от това на автомобил.

„Апарати, подобни на този, ще помогнат за включване [към интернет] на целия свят, тъй като могат на достъпна цена да обслужат 10% от населението, живеещо в отдалечените райони, където липсва инфраструктура за интернет”, коментира Марк Зукърбърг.

Коментари по темата: „Facebook тества успешно дрон за интернет”

добавете коментар...

  1. Пешо

    И най-вече повече хора да кликат на техните реклами – пак за пари.

  2. Ив

    Типично за Facebook да следи и воайорства хората по всякакъв начин за пари. 🙂

Коментар