Излезе предварителна версия на Spartan

С помощта на цифрово перо потребителят може да пише коментари и анотации директно на уеб страниците.

С помощта на цифрово перо потребителят може да пише коментари и анотации директно на уеб страниците, разглеждани със Spartan

Microsoft пусна предварителна версия на новия си браузър Spartan за участниците в програмата Windows Insider, но които през октомври 2014 г. бе даден достъп до свежи версии на Windows 10.

Поредната редакция на новата ОС се нарича Windows 10 Technical Preview Build 10049 и тя включва браузъра Spartan – нов продукт на Microsoft, който е призван да замени критикувания Internet Explorer.

Настоящата версия на Spartan е предназначена за тестери, а не за редови потребители. Работата върху продукта все още не е завършена, поради което са възможни проблеми, а освен това не са включени и всички планирани функции.

Spartan стъпва на бърза и ефективна технология, в крак с преработения JavaScript „енджин”. Очаква се новият новият браузър да стане достъпен за всички устройства под управление на Windows 10, вкл. персонални компютри, таблети и смартфони.

Една от ключовите особености на Spartan е интегрираният гласов помощник Cortana, който предлага помощ на потребителя на базата на съдържанието на разглежданите уеб страници, историята на сърфиране в интернет и предпочитанията на потребителя.

Друго нововъведение е функцията за ръкописни бележки. С помощта на цифрово перо потребителят може да пише коментари и анотации директно на уеб страниците. Предвиден е също режим на четене, при който потребителят може да запази всяка страница или PDF документ за по-нататъшно преглеждане в удобно време.

Освен Spartan операционната система Windows 10 ще включва и Internet Explorer 11, който потребителите могат да зададат като браузър по подразбиране. Това се налага от съображения за обратна съвместимост – на първо място, за корпоративните потребители.

Коментар