Android програми ще работят в среда Windows

Засега все още не е ясно дали емулаторът на Android ще стане част от Windows 10

Потребителите на смартфони с Windows ще могат в бъдеще да пускат всяко Android приложение на своите устройства

Microsoft работи активно по създаване на емулатор за мобилната операционна система Windows Phone, който ще позволи пускане на практически всяко Android приложение. Засега обаче все още компанията не е решила дали да включи емулатора в Windows 10 – новата платформа, която ще работи на всички типове устройства, съобщи Neowin.com.

Идеята за поддържане на Android приложения в мобилни устройства с Windows хрумва на Microsoft след оценка на асортимента от програми в собствения й онлайн магазин Windows Phone Store. Той отстъпва значително на онлайн каталозите за конкурентните платформи Android и iOS – не само по брой на приложенията, но и по тяхното качество.

Към момента в Windows Phone Store има около 300 хиляди мобилни приложения. За сравнение, каталогът Google Play съдържа 1,3 милиона Android приложения, а Apple App Store дава на потребителите достъп до 1,2 милиона iOS програми.

Два фактора се явяват пречка за добавянето на емулатор на Android среда в Windows 10 за смартфони. На първо място, това е правният аспект на подобна функционалност – ако Microsoft добави Android емулатор, Google може да я съди за незаконно използване на технологии.

На второ място, Microsoft се опасява, че наличието на емулатор за Android ще понижи и без това слабия интерес на разработчиците към създаване на т.нар. „нейтив” приложения за Windows Phone. За да увеличи броя на приложенията в Windows Phone Store, компанията създаде платформа за разработка на универсални приложения както за настолната, така и за мобилната версия на Windows.

Microsoft търси всевъзможни начини за разширяване на влиянието си на пазара за мобилни устройства, където Windows Phone държи по-малко от 3% към момента. Преди две години Microsoft направи възможно инсталирането на Windows Phone като втора операционна система на Android смартфони, с възможност за превключване между двете платформи.

По-рано този месец Microsoft пусна Windows Phone софтуер, който може да се инсталира на Android смартфони. По този начин устройства, придобити първоначално с Android, могат да се превърнат в смартфони под Windows.

Коментар