Биткойн е заплаха за целия интернет

Транзакциите в разпределени системи с технология „blockchain” (блок-вериги) могат да се използват за разпространение на зловреден софтуер и нелегално съдържание, предупредиха експерти от Интерпол и Лаборатория Касперски.

Технологията „blockchain”, на която стъпват всички цифрови криптовалути, вкл. биткойн (Bitcoin), е заплаха за сигурността. Проблемът идва от това, че в зависимост от криптовалутата и нейния протокол, в блок-веригата може да присъства фиксирана отворена област, която да се използва за съхранение на данни, връзки или информация от кодирани транзакции.

Именно тези отворени области се явяват критичен източник на потенциални заплахи. Технологията на блок-веригите не предполага възможност за премахване на зловредния софтуер след като той бъде записан в отворените области.

Наличието на подобна уязвимост може да компрометира сигурността на целия интернет. Престъпници могат да използват блок-веригите за разпространение на нелегално съдържание, внедряване на зловреден софтуер, извършване на хакерски атаки и дори за създаване на черен пазар на секретни ключове, които дават достъп до защитена информация.

Интерпол си поставя за задача да информира обществеността за откритата уязвимост, както и да поддържа професионалистите в търсене на средства срещу потенциалната заплаха, коментира Нобору Накатани, представител на организацията.

Резултатите от съвместното изследване с Лаборатория Касперски бяха изнесени на конференцията Black Hat Asia 2015 в Сингапур. След няколко седмици там ще бъде открито ново подразделение на Интерпол – IGCI (Interpol Global Complex for Innovation). Звеното ще се занимава с изследвания на актуални заплахи, издирване на престъпници, провеждане на обучения и поддръжка на страните-участници в IGCI.

Коментари по темата: „Биткойн е заплаха за целия интернет”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Ние сме казали, че тези бази данни не трябва да съхраняват съобщения, а само данни за транзакциите. Иначе в тях могат да се записват неща, които могат да бъдат вкл. държавни тайни, или обиди като например “Създателят на биткойн е пе..рас”.

 2. бацето

  Статията е писана от идиоти за идиоти. Аман от некадърници! en.bitcoin точка it/wiki/Transaction
  (предния ми коментар нещо не го одобриха)

 3. юли

  Ами те и всички операционни системи са опасни по същата логика – имат уязвимости които хакерите ползват от години… смешници…

 4. Ivan

  По този начин ще издразнят още повече хората и те ще почнат да ползват още по-активно криптовалути. 🙂

 5. 8888

  Най-тъпата статия, която не съм чел някога.

 6. noname

  Дайте да махнем всички парични системи защото застрашават всичко до което се докоснат.

 7. Теодор

  Криптовалутите и в частност Биткойна, може да разтърсят статуквото на банковата система. Точно това е и причината различни институции да надават вой… Аз съм оптимист по отношение на бъдещето им и се надявам да променят световния финансов модел към нещо по-добро, по-отворено и по-сраведливо.

 8. bubachko

  Криптовалутите съществуват, защото има малоумници, които ги приемат за плащане…

 9. sda

  е чак пък заплаха за “целия интернет”… малоумни ли сте, кво сте?!

 10. Ginev

  А Добър ден ! Отдавна съм на мнение,че криптовалутата(и не само Биткойн) трябва да се забрани със закон,подобно на наркотрафика.

Коментар