Alibaba се превръща в медийна империя

Alibaba става постепенно медиен гигант, който не само предлага интернет услуги, но поглъща и традиционни играчи

Alibaba става постепенно медиен гигант, който не само предлага интернет услуги, но поглъща и традиционни играчи от творческата индустрия

Китайският гигант в интернет търговията Alibaba сключи споразумение със звукозаписната компания BMG, по силата на което ще разпространява легално музикално съдържание на бързо растящия пазар в азиатската страна.

Alibaba ще предлага музика от изпълнителите на BMG чрез своята стрийминг услуга Xiami. В допълнение, китайската компания ще извършва мониторинг за спазването на лицензните права на BMG, предаде Ройтерс.

Онлайн гигантът ще разполага с над 2,5 млн. песни, които несъмнено ще му помогнат да развие най-голямата музикална платформа в Китай. Сделката с BMG може да превърне Alibaba в медийна империя.

В портфолиото на Alibaba вече има платформа за разпространение на музика, филми и телевизия. Интернет компанията натрупа опит и с продажбата на цифрово съдържание в Китай, въпреки традиционно високото ниво на пиратство в страната.

Освен това Alibaba поглъща традиционни медии. Миналата година компанията придоби филмовото студио ChinaVision Media Group, което по-късно бе преименувано на Alibaba Pictures Group.

Коментар