Взривен ръст на пазара за краудфъндинг

Глобалният пазар на краудфъндинг е нараснал със 167% през миналата година

Глобалният пазар на краудфъндинг е нараснал със 167% през миналата година

Все повече стартиращи предприемачи привличат средства за своите проекти чрез платформите за обществено финансиране. Обемът на събраните по този начин пари расте с внушителни размери.

По данни на изследователската агенция Massolution, глобалният пазар на краудфъндинг е нараснал със 167% през миналата година и възлиза на $16,2 млрд.

Анализаторите прогнозират, че през настоящата година тази сума ще се удвои, достигайки $34,4 млрд.

Massolution е анализира данните от 1250 краудфъндинг платформи по целия свят. Най-висока активност бележи Северна Америка, където през миналата година са привлечени $9,46 млрд.

Висок ръст в краудфъндинга бележи и азиатският пазар – за една година обемът на привлечените средства там се е увеличил със 320% и достига $3,4 млрд. Азиатският регион изпреварва Европа, където доброволните вложения в проекти възлизат на $3,2 млрд.

На бизнес проектите се падат 41,3% от всички привлечени средства, или $6,7 млрд. На второ място са социалните проекти, които са успели да привлекат $3 млрд. през миналата година. В челната петица попадат още кампании, свързани с киното, недвижимата собственост и музиката.

Коментари по темата: „Взривен ръст на пазара за краудфъндинг”

добавете коментар...

  1. Velichka

    Crowdfunding работи. Аз лично имам проект в международен Crowdfunding, и в момента се радвам на ДАРЕНИЯ. Жалко, че в България хората са доста скептични, и не могат да проумеят как така може да има общност, в която всички членове да си помагат взаимно. Без инвеститори, без лихви, без срокове. В момента в който разберат, че да получат дарения, за да станат пълноправен член на общността, трябва да дарят определена сума, и след това да разпространяват, си мислят…аааа, то аз да не съм луд. Прилича ми на ситуация, в която седят пред студена печка, и и казват…”ти пъро ме стопли, пък аз тогава ще ти сложа дърва” И това за съжаление е глобалното мислене на много българи… аз първо да взема, пък после ще дам. Жалко. А общността набира скорост в Европа, напук на банки и всякакви Инвеститоро-акули.

  2. Алекс Иванов

    ами аз до колкото се ориентирам има един сайт за сивик краудфъдинг – “www.tramplin.bg” но на скоро попаднах и на още един, ама там няма много активност сякаш криле.бг

  3. Anonymous

    Фъндингът винаги е бил един от ключовите моменти при стартъпи…

  4. Руслан

    кажи ми да разгледам някой български сайт.

  5. Алекс Иванов

    Ами защо не? Това е страхотен механизъм за финансиране на добри проекти и идеи, може би най-добрия, като се замисли човек. А най-хубавото е, че краудфъндинг-а работи и в България :)))

Коментар