Национална конференция „Информационни технологии в образованието”

На 12-13 май в резиденция Бояна се провежда Петата национална конференция „Информационни технологии в образованието – необходимата инвестиция в бъдещето на България”, която събра над 150 преподаватели от средните училища в цяла България, представители на държавната и общинската администрация, на неправителствения сектор и на бизнеса. Тя се организира от Майкрософт България в рамките на глобалната инициатива на компанията „Партньори в познанието”, чиято цел е да подкрепя средното образование в по-активното използване на новите информационни и комуникационни технологии в образователния процес.
74 учители са подали свои проекти за иновативен урок – Виртуална класна стая, разделени в категории: „Начално образование”, „Прогимназиално образование” и „Гимназиално образование”. Всички проекти ще бъдат изложени по време на конференцията във „Виртуална образователна изложба” и ще бъдат накратко представени в рамките на специализирани сесии и дискусии. Всички подадени проекти са на разположение на регистрираните потребители на Мрежата на учителите – новатори www.teacher.bg, в секция „Материали”.
Конференцията бе открита от Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България. Той подчерта, че: „В периода 2008-2012г. Майкрософт активно ще подкрепя използването на съвременните технологии в образователния процес в рамките на инициативата "Партньори в познанието". Основен приоритет в работата ни ще е обучението на българските учители за работа с най-новите технологии, разработването на актуални учебни програми и образователни ресурси, както и задълбочаване на сътрудничеството ни с всички ключови фактори в българското образование”.
На официалното откриване присъстваха и Кирчо Атанасов, заместник-министър на образованието и науката, Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Йорданка Фандъкова, заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” в Столична община, Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и Теодор Милев, регионален директор на програма „Партньори в познанието” на Майкрософт за Централна и Източна Европа. „Нужен е нов подход към образованието. Образованието не е само ценност, то е инвестиция в човешките ресурси и е основен фактор за развитие на икономиката и производителността на труда”, каза г-жа Фандъкова.
От своя страна г-н Вачков подчерта приоритетите на ДАИТС в областта на образованието: ”Държавната агенция за информационни технологии и съобщения е поела много сериозен ангажимент за въвеждане на информационни и комуникационни технологии в образованието. Агенцията изпълнява два мащабни проекта. Първият от тях – „иКлас”е съвместен с Mинистерството на образованието и науката. В рамките му успяхме да осигурим компютри и свързаност с Интернет на всички училища в България. Огромно значение за конкурентоспособността на българската наука и висше образование има друг голям проект на ДАИТС – развитието на Българската изследователска и образователна мрежа БИОМ. Чрез нейната инфраструктура българските университети се свързват с високоскоростен достъп до европейската и световна изследователска мрежа. Всичко това, разбира се, е огромна задача и си даваме сметка, че тя може да бъде реализирана успешно със съвместните усилия на всички заинтересовани институции.”
В рамките на националната конференция ще бъдат представени политиките и програмите по отношение на използването на ИТ в средното образование, както и визията за следващите години. Ще се представят и редица проекти и добри практики, по които Майкрософт България си сътрудничи с университети, училища и учители с цел предоставяне на модерни и иновативни ресурси в подкрепа на българските учители и ученици. Сред тях са учебната програма за професионално развитие на преподаватели: „Обучение чрез дейности в социално ориентирани и технологично богати среди”, разработена от екип на Технически университет с ръководител доц. Елена Шойкова, новото издание на книгата „101 идеи за иновативни учители”, разработена от екип учители с ръководител Ирена Филипова, преподавател в 130 СОУ „Стефан Караджа”, гр. София и учебните програми за 9-12 клас „Използване на Microsoft Office с образователна цел”, разработени от екип на Факултета по математика и информатика на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” с ръководител доц. Асен Рахнев.
Ще бъде официално оповестено и стартирането на няколко значими проекта, реализирани в рамките на Мрежата на учителите-новатори www.teacher.bg, които ще илюстрират насоката на работа в следващите 5 години, а именно предоставянето на безплатна електронна поща на всеки български учител, регистриран в мрежата – 5ГБ пространство в домейна @teacher.bg и електронно обучение чрез Виртуално училище в рамките на Мрежата на учителите-новатори www.teacher.bg.
Стартът на Мрежата на учителите-новатори www.teacher.bg бе официално обявен на миналогодишнатанационална конференция.Целта на портала е да предостави на българските учители и всички, ангажирани в образованието интерактивна платформа за онлайн комуникация, представяне и споделяне на добри практики, интегриране на новите информационни и комуникационни технологии в класните стаи. През изминалата година той се утвърди като място, където учителите могат да създават и споделят информация: регистрирани са над 10 500 преподаватели от средното образование; споделени са над 200 електронни уроци, разработени от учители за нуждите на образователния процес; създадени са над 100 лични страници на учители (блогове); над 5500 са темите, по които дискутират потребителите във форума.
През първата година от съществуването си, чрез Мрежата на учителите-новатори бяха организирани и успешно проведени онлайн обучения по английски език за начинаещи: (едномесечен курс, в който участваха над 250 регистрирани учители); обучения за работа с продуктите Microsoft Office Picture Manager и Windows Movie Maker; професионален курс за работа с Microsoft PowerPoint 2007, базиран на учебното съдържание от курсовете на Академията за информационни технологии на Майкрософт. Чрез Мрежата на учителите- новатори, Майкрософт организира и обучения по програми, разработени в рамките на инициативата „Партньори в познанието”.
Петата национална конференция се реализира със съдействието на Министерство на образованието и науката, Министерство на държавната администрация и административната реформа, Държавна агенция за информационни технологии и съобщения, Сдружение Потребител БГ, Кабината.ком и Столична община.

Коментар