Започва очакваният бум на 3D принтерите

На пазара за 3D принтери вече се наблюдава очакваният от анализаторите подем. Ръстът в продажбите се дължи на два основни фактора – поевтиняване на устройствата и увеличаване на тяхната производителност, сочи нов доклад на Canalys.

През 2014 г. обемът на пазара за триизмерен печат, вкл. оборудване, консумативи и услуги, е достигнал 3,3 млрд. долара, което е 34% повече спрямо предходната година. Доставките на 3D принтери, в частност, са се увеличили с 68% до 133 хиляди броя.

Търсенето на обемен печат силно нарасна през 2014 г., особено в потребителския сегмент от пазара в заключителното четвърто тримесечие, отбелязва Canalys. Ръстът в продажбите на устройства за послойно създаване на физически обекти по зададен цифров 3D модел се обяснява с падането на цените, появата на нови технологии и повишената скорост на печат.

В периода октомври-декември 2014 г. на пазарите в света са пуснати 41 хиляди 3D-принтера, което е с 24% повече спрямо предходното тримесечие. Обемът на целия пазар за 3D печат през същия период превишава $1 млрд. – за първи път е постигнат подобен резултат в рамките на тримесечие.

Най-голям дял от пазара, 42%, се пада на Северна и Южна Америка – регион, доминиран от САЩ. Следват пазарите в EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) с 31% и Азиатско-Тихоокеанския регион с 27%.

Около 75% от 3D принтерите, пуснати през четвъртото тримесечие, струват под 10 000 долара, което свидетелства за тенденция на поевтиняване на оборудването. Продажбите на сравнително евтини потребителски и полупрофесионални устройства бележат значителен скок, сочи анализът на Canalys.

Коментар