IBM връща към живота магнитните ленти

Плътността на записа на новата магнитна лента достига рекордните 220TB (снимка: IBM)

Плътността на записа на данните върху новата магнитна лента, разработена от IBM и Fujifilm, достига рекордните 123 гигабита на инч (снимка: IBM)

Магнитните ленти отдавна загубиха своята актуалност като носители на информация, но IBM възнамерява да ги върне към живота, дори при наличието на твърди дискове с капацитет по няколко терабайта.

IBM Research и Fujifilm постоянно повишават плътността на записа на магнитна лента и към момента могат да се похвалят с рекордните 123 гигабита на инч. Това означава, че капацитетът на един картридж може да нарасне до 220 терабайта, съобщи EE Times.

Подобни носители имат място в центровете за данни при съхраняване на т.нар. „студена” информация, т.е. данни, до които рядко се налага достъп. Известно неудобство е, че подобрените картриджи изискват и наличие на нови устройства за четене.

Пренасянето на „студените” данни на магнитна лента може да намали значително енергийната консумация в центъра за данни, тъй като лентите се активират само по заявка. Внедряването на ново оборудване увеличава разходите, но IBM вярва в ефективността на решението.

Коментари по темата: „IBM връща към живота магнитните ленти”

добавете коментар...

  1. Додо

    Нищо не връща, винаги магнитната лента е била най-сигурния начин за съхранение на информацията.
    Къде ще запазите електронен вариант на ведомости, които по закон сте д;ъжни да пазите 50 години?

  2. :-)

    Магнитните ленти все още се ползват много в ентърпрайса за бекъп.

Коментар