Смартфони ще алармират за земетресения

Датчиците, вградени в днешните смартфони, могат не само да следят движението на потребителите и завъртането на екрана. Те имат сериозен  потенциал да предсказват земетресения, твърдят американски учени.

Идеята за използване на смартфоните в системи за ранно предупреждение за земетресения не е нова, но едва на сегашния етап на развитие на навигационните технологии става възможна нейната практическа реализация.

Вграденият акселерометър може да засече ранните сигнали за земетресение от седма и по-висока степен по скалата на Рихтер. Хора, които се намират в близки райони, ще получат за броени секунди предупреждение за наближаващата опасност, съобщи latimes.com, позовавайки се на изследване от U.S. Geological Survey.

Обединявайки данни от акселерометъра и GPS модула, системата създава много точна картина на сеизмичната активност в режим на реално време, твърдят изследователите.

Освен това подобна технология за предупреждение не струва нищо. Целият хардуер вече е наличен в смартфоните. Достатъчно е потребителите да инсталират на смартфона специално приложение, което събира данни и ги изпраща в център за анализ.

Сега учените работят интензивно по събиране на данни от сеизмично активни райони, за да създадат работеща система с достатъчно висока точност.

Коментари по темата: „Смартфони ще алармират за земетресения”

добавете коментар...

  1. ?

    Теоретично звучи добре, но ако 100000 смарт телефона се опитат да изпратят тази информация едновременно, първо не е ясно мобилната мрежа дали ще може да се справи с това, второ не е ясно сървърите, които получават и събират информацията дали ще се справят в момент на земетресение.

Коментар