Експерти: Образованието да създава личности, а не кадри

Днес 20% от професиите, които ще се упражняват след 30 години, са неизвестни, заяви Саша Безуханова (вляво) на дискусия за реформа в образователната система

Днес 20% от професиите, които ще се упражняват след 30 години, са неизвестни, заяви Саша Безуханова (вляво) на дискусия за реформа в образователната система

Образованието трябва да създава мислещи, иновативни, можещи и щастливи личности, а не кадри. Около това се обединиха участниците в дискусия за реформиране на образователната система, организирана от гражданската платформа MoveBG.

В динамиката на съвременния свят едно от най-важните измерения на интелигентността е умението да се адаптираш. „Образователната система трябва да подготвя хора с нагласа за учене през целия живот. Днес 20% от професиите, които ще се упражняват след 30 години, са неизвестни. Затова са необходими личности с крос-дисциплинарна подготовка и адаптивни умения”, заяви Саша Безуханова, основател на MoveBG.

Необходимо е да се възпитава мислене през ценностите, защото то включва в себе си и умението да се мисли креативно и критически, посочи Мила Искренова, хореограф на балет „Арабеск” и писател.

Умението да мислим самостоятелно и свободно беше и резултатът, събрал най-много гласове в анкетата на MoveBG „Какво очаквам училищното образование да дава на човека?”, в която участваха над 800 души.

Дискусията беше заключително събитие от инициативата на MoveBG за открит диалог на национално ниво, отвъд експертната рамка, в търсене на отговор на въпроса къде са ценностите и духовността в образователната система днес.

Коментар