Google ще помага на европейските медии да печелят

Google ще работи тясно с европейските медии, за да им помогне да печелят в интернет

Google ще работи тясно с европейските медии, за да им помогне да печелят в интернет

Google ще инвестира през следващите три години 150 млн. евро в медии и стартъпи на Стария континент. Компанията иска да помогне на информационните издания да печелят от своите публикации в интернет, предаде BBC News.

Към момента споразумения за сътрудничество с Google са сключили британските медии The Financial Times и The Guardian, испанската El Pais и немската Die Zeit. В списъка с партньори няма издания на News Corp. и немската група Axel Springer, които критикуваха новинарската услуга на Google.

През 2013 г. Google сключи споразумения с френски медии, за да уреди спор за правата върху показването на заглавия и резюмета от текстовете в своята новинарска услуга.

Освен с финансова поддръжка Google се ангажира също да помага на участниците в програмата Digital News Initiative да печелят, използвайки реклама, приложения, платени абонаменти и аналитични данни.

В допълнение интернет компанията ще изпрати свои служители в Париж, Хамбург и Лондон, които ще обучават журналистите от партньорските издания как да работят в интернет.

По-рано Европейският съюз обвини Google, че монополизира пазара на интернет търсене. Компанията е застрашена от глоба в размер на 10% от годишните й приходи, ако загуби битката с европейските регулатори.

Коментар