Instagram разгадава и класира емоджите

Социалната мрежа за споделяне на фотографски изображения Instagram се е заела да реши една от най-големите загадки на интернет – като това какво точно имат предвид хората, когато използват емоджи с човече, танцуващо салса.

Един от софтуерни инженери на компанията – Томас Димсън – е използвал безкрайния поток от коменари в Instagram, за да анализира емоционалните изображения. В задълбочения си анализ, публикуван и в блога на компанията, Димсън разкрива как емоджите постепенно процъфтяват през годините. Днес почти половината от коментарите съдържат емоджи – в сравнение с едва 20% през 2012-2013.

Емоджи са идеограми и усмивки – малки дигитални изображения, използвани при мобилните телефони или мигновените интернет съобщения, първоначално само в Япония. Тяхната употреба обаче бързо е излязла от границите на Япония. Самата дума е японска и означава пиктограма. Днес обаче нейното значение е по-скоро „картинка“ (e) + „настроение“ (моджи). Тези изображения се използват като ASCII емотикони и са доста стандартизирани с цел вграждане в най-различни устройства. Емоджите не бива да се бъркат с емотиконите – символи, съставени от пунктуационни знаци, изразяващи емоции.

Особено интересни в изследването на Димсън са дефинициите на емоджите и техният рейтинг. Инженерът е използвал алгоритмите и контекста около използването на съответните емоджи, за да се опита да създаде техни англоезични дефиниции. Освен това изследователят е измерил количествено колко често се използват изразителните картинки.

Най-често използваната картинка е тази на смеещо се до сълзи човече. Втора в класацията е усмивката с очички от сърчица, което би трябвало да означава „красиво“, „прекрасно“, „много сладко“. Семпло черно сърчице е класирано на трето място. Топ-5 на най-използваните емоджи се оформя от вдигнатия палец и плачещото човече.

Що се касае до човечето, танцуващо салса, дефинициите около него са „празнично настроение“, „приповдигнатост“, „нощта на момичетата“, „не пропускай тази веселба“.

Коментар