Немски автогиганти са близо до покупка на Nokia Here

Конкурентните на автомобилния пазар са готови да се обединяват, за да притежават услугата Here

Конкурентните на автомобилния пазар са готови да се обединят, за да притежават услугата Here

Консорциум от немски авто-гиганти, вкл. BMW, Audi, Daimler и Mercedes-Benz,  и китайската интернет група Baidu е готов да купи контролния пакет акции на картографската услуга Nokia Here, предаде Уол Стрийт Джърнъл.

Очаква се сделката да бъде сключена в близките две седмици, като сумата по нея може да превиши 2 милиарда евро. В момента преговарящите екипи обсъждат подробностите и все още няма официални коментари.

Конкурентните на автомобилния пазар са готови да се обединят, за да притежават услугата Here. Целта им да попречат на ИТ гиганти като Apple, Google и Facebook да получат контрол над ключова част от технологиите, необходими за създаване на самоуправляеми коли и автомобилни цифрови услуги.

Според добре осведомени източници, разработената от Google операционна система за самостоятелно управление на автомобили и широкото й разпространение представлява сериозна заплаха за автомобилната индустрия.

Baidu пък се явява важен партньор на авто-производителите, тъй като компанията разработва автомобилните карти на Китай с висока точност. Китай е най-големият пазар за автомобили в света, а властите не позволиха на Google да създаде карта на страната.

Коментари по темата: „Немски автогиганти са близо до покупка на Nokia Here”

добавете коментар...

  1. ДА

    колегата казва чистата истина – 1300 отгоре за скапаната навигация дето са я турили под такъв ъгъл че да станеш разноглед и карти на 2 години – нова всяка година + 130 – аре нема нужда – ама да уйдисам на акъла на жената

  2. ^_^

    Да припомня, че т.нар. инфотейнмънт системи в колите са екстра, която струва 2000+ евро, а в общия случай е тотален, безобразен боклук. Това в сравнение със смартфоните, де.

    Отивате в сервиз да ви обновят картите, и онези искат 300+ евро за да сложат едно DVD в устройството. На фона на тези цени Apple направо си подаряват продуктите, да не говорим за Android.

Коментар