Десет регистратора държат спам домейните

Над три четвърти от всички уеб сайтове, рекламирани посредством спам имейли, са съсредоточени в само десетина регистратори на домейн имена, установи ново проучване. Информацията е извлечена от събраните през миналата година милиони нежелани съобщения от антиспам групата Knujon („no junk”, спелувано на обратно), чиято работа е да убеждава регистраторите да свалят от Мрежата спам сайтове.
Съоснователят на Knujo Гарт Бруен казва пред Уошингтън Поуст, че линковете в спам съобщенията, рекламиращи фалшиви лекарства, дизайнерски продукти, пиратски софтуер и други, пренасочват потребителите към сайтове, изписани с доста малки букви, които обикновено са под контрола на ограничен брой компании. Бруен фокусира вниманието върху спам сайтовете, които
най-безсрамно подават невярна информация за своите записи WHOIS
– глобалната онлайн директория с данни за физическите и юридическите лица, които регистрират уеб сайтове. Организацията ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), чиято функция е да надзирава системата за домейн имена, изисква всички регистратори да събират и поддържат точна информация WHOIS за собствениците на домейни. Според условията на договора си с ICANN, регистраторите трябва да отменят всички регистрации на уеб сайт с неточна WHOIS информация, ако държателят на домейна не осъвремени данните за период от 15 дни, след като получи предупреждение от регистратора.
Никой не трябва да се учудва, че спамърите много рядко подават своите истински лични данни, когато регистрират нови сайтове. Проблемът обаче се състои в това, че малко регистратори поддържат в ред своите собствени WHOIS записи или просто не проявяват ни най-малко усилие да проверят дали получената информация е точна, когато държателят на домейн регистрира сайта. А доскоро, по думите на Бруен, ICANN не е правила нищо по въпроса.
ICANN не притежава власт или мандат, за да се бори срещу спама
или злоупотребата с Интернет, но има правомощията да наложи и осигури спазване на точността на WHOIS записите. Според Бруен, Knujon върши голяма част от работата на ICANN. През изминалите няколко месеца от Knujon са изпращали толкова жалби за неточни WHOIS записи на регистраторите, че на няколко пъти базата от данни на ICANN претърпяла срив.
ICANN дори признала в скорошен свой бюлетин, че базата от данни за жалби се е сривала и, че Knujon е отговорна за изпращането на 40% от всички оплаквания за неточна WHOIS информация, постъпили в ICANN през миналата година, твърди Бруен.
През април 2007 организацията за контрол на домейн имената стартира нова програма, имаща за цел да реши проблемите, свързани със спазването на нейните стандарти. В нея е включен и годишен одит на точността на WHOIS данните. Освен това ICANN разглежда подробно всички доклади за неточна WHOIS информация, като изпраща на някои регистратори “Notice of Concern”, но отказва публично да съобщи имената на тези компании.
Кои са десетте най-любими регистратора, използвани от спамърите?
Това са Xinnet Bei Gong Da Software със седалище в Китай, BEIJINGNN – Китай, Todaynic – Китай, Joker – Германия, eNom – САЩ, MONIKER – САЩ, Dynamic Dolphin – САЩ, The Nameit Co/AITDOMAINS.COM – САЩ, PDR – САЩ, Intercosmos/DIRECTNIC – САЩ.
Може би най-интересното име от десетте е това на американската компания Dynamic Dolphin. Според данни на Knujon, над 10% от домейните на фирмата, които са над 45 000, са с фалшива WHOIS информация, а над 17% от регистрираните чрез компанията домейни биват рекламирани посредством спам съобщения.

Коментар