Безплатна stotinkaOS за българските потребители

stotinkaOS е достъпна и лесна за използване от начинаещи потребители, като същевременно остава напълно функционална и за експертите

stotinkaOS е достъпна и лесна за използване от начинаещи потребители, като същевременно остава напълно функционална и за експертите

Наскоро стартира нов проект за Linux-базирана операционна система, насочена специално към българските потребители. Отворената платформа stotinkaOS стъпва на CentOS 6 GNU/Linux и предлага вграден достъп до софтуер от т.нар. „трети страни” като Epel, RPMFusion, Elrepo, Chromium, Adobe Flash, Skype, Oracle VirtualBox, Livna и др., както и поддръжка на собствени хранилища.

stotinkаOS е система за десктоп употреба. Водени от мотото „stotinkaOS за всички”, разработчиците се стремят да създадат една стабилна операционна система, достъпна и лесна за използване от начинаещи потребители, като същевременно – напълно функционална и за експертите.

С дългосрочна поддръжка, изцяло на български език, подробна документация и видео ръководства, както и със сравнително ниските си системни изисквания, новата ОС е персонализирана за всичко, от което се нуждае средностатистическият потребител.

„Тя е идеалният избор за работна десктоп среда”, казват създателите на stotinkaOS. Проектът не е комерсиален и е напълно свободен. Освен официалния сайт, откъдето може да се изтегли системата, екипът поддържа и форум за обсъждане на всякакви въпроси, свързани с проекта.

stotinkaOS се разпространява под формата на ISO-образ за 32- и 64-битови системи, който потребителите могат да запишат на DVD или USB флаш памет и да създадат стартиращ носител. Препоръчителната минимална RAM памет е 1GB, а минималното свободно пространство на твърдия диск – 10 GB.

Даунлоуд: stotinkaOS

Коментари по темата: „Безплатна stotinkaOS за българските потребители”

добавете коментар...

  1. petrov

    На лаптопът ми просто лети!
    Борислав каза : И с какво този проект е по-добър от наличните алтернативи?

    Първо БГ дистро е , при евентуални затруднения чрез форума получаваш от “създателите” на проекта 100% съдействие!
    Второ много добре се държи и на много по стари машини!

  2. petrov

    Много добра ОС в началото бях резервиран към нея, но когато я пробвах на VMware просто бях изумен! Наистина много стабилно дистро , чрез форумът има 24 часова поддръжка и винаги помагат!
    Искренно се надявам StorinkaOS да се популяризира !

  3. Тони

    Проекта е добър и подкрепям всички положителни коментари писани до тук за него. Естествено че има по-добри Линукс алтернативи от него но трябва да му се даде шанс, някой се мъчи да създаде нещо ново и както винаги типично по български някой се намира да до тъпчи ей така за кеф. Единственото нещо, което не ми харесва на мен лично е базата, която са избрали – CentOS и то CentOS 6. Но това си е техен личен избор аз искам да им пожелая успех с разработката и да кажа на всички останали спрете да тъпчите новородили се проекти ами ги подкрепете или ако не искате по-добре не пишете никакви коментари отколкото глупусти!!

  4. Mozo

    С изключение на пет-шест програми, които не се пишат нарочно за Linux, всичко друго си го има. И тия, Windows ревльовците също използват оупън сорс програми, ама или не знаят, или се правят на приятно разсеяни. Слагайте си сами оглавниците господа, то стокхолмския синдром не е открит вчера или оня ден. То си е за ваша сметка. Жалкото е, че заради подобни безмозъчни твари си патим и ние. А пати и държавата. Защото сме много богати да плащаме стотици милиони за лицензи на бедните Microsoft, при положение че всичко това може да се върши и безплатно. Но се е случило така именно заради такива като вас.

  5. < 100%

    Кога дечица ще разберете, че операционните системи има друго основно предназначение, а не геймъртсво и затъпяване. Последни коментирал Калор е поредния типичен представител на провалилия се български “селски бек” Всичко знае и всичко разбира, а сам не осъзнава колко е ограничен. Задоволява жалкия си скучен живот основно с оплакване, недоволство колко всичко било скапано. Обсъжда това с другите си жалки приятелчета в обкръжението си вечер пред блока или на село в кръчмата. Като глутница пумяри си давате сила един на друг. Просто толкова сте прозрачни, че чак сте смешни. Ако искаш да не звучиш тъп и голословен не се коментирам анонимно под статии. Линукс Операционните системи са с отворен код. Ако си толкова знаещ хващат разглеждаш кода намираш проблемите, свързваш се с разработчика на дадената дистрибуция и го разнищваш с факти защо не става и в какво не и е наред. Публикуваш статия в медиите, в твоя блог/сайт или там каквото значимо си направил и всички ще ти кажем браво, иначе за сега си оставаш поредния смешко.

  6. Калор

    Стига с тая скапана така наречена “Операционна система” не става бе! За нищо на става.

  7. карамбит

    До “Ива” – и кой е достатъчно многото добър софтуер за Линукс? 😀 😀 😀 LibreOffice и Pidgin ли, xaxa? А за какъв хейт говориш, защото единственото, което се сещам, е хленченето на Linux масите против Windows (нищо ново).

    Ако има нещо, което ме държи далеч от Linux, то това са фенбойските им маси, вечното хленчете за опен сорс (въпреки, че никой не се възползва от него) и безкрайния хейт към Windows, който вече се изтърка и е жалък. Напомняш ми на един мой Linux фенбой приятел, който на въпроса защо мрази уин отговаряше така: “Ми щото не е убав”.

  8. лел

    Има си причина платеният софтуер да е такъв. Просто е по-добър и предлага повече (и не ти инсталва блоутуеър). И не говоря специално аз ОС а по принцип. Всеки който го отрича не знае какво иска.

    Линукс просто не става за работа със съвременен софтуер. За това не е виновен той, а дивелопърите, които правят приложенията си ексклузивно за Линдолс. Това са фактите, колкото и да са неприятни. Бях пробвал преди няколко месеца стотинката. Просто не върши работа. Естествено ако просто ти е приятно да си разцъкваш и се имаш за софтуерен “инженер” това е най-забавният начин да си губиш времето.

  9. Ива

    До, “Програмист” точно такива прости и тъпи хора работят и подкрепят Миромеката Microsoft. Един програмист не е истински мъж, ако не може да програмира за повече от една ОС система. Ще те ихвърлят като мръсно кученце 🙂

    Дори самият Microsoft се мъчат и стараят да подкарат андроид приложения под тяхна калпава система. Има достатъчно много добър софтуер, който работи под Линукс.
    Дори windows маниаците без да напълно да осъзнават ползват и свободни с отворен код програми – достатъчно са известни няма да ги пиша, за си напъне мозъчето самообявилия се програмист, който не може да работи на нищо друго освен на Windows 🙂

    Уважавайте усилията и труда на хората – обикновено плюващите човечета не са способни на нищо друго освен да злословят и да настояват нищо да не се прави, както те са свикнали.

  10. Янко

    УСУ е също много хубава българска дистрибуция, с инсталиран офис, скайп, teamviewer, видроплеър, аудио, всичко, преведена. Обаче ако wifi/3g драйвера го няма в кернела, пак пада ровене по форумите и писане на кодове. Все пак е лесна. За по-слаб нетбук с Via процесор опитах да ползвам Lubuntu -олекотена след инсталация на wifi драйвера обаче страшно забива…

  11. Бай Иван

    Е добре де, но можахте ли поне да я кръстите “стотинкаОС”? Каква е тази латиница? 🙂

  12. Към чекиджист (Програмист)

    Не знам какъв Програмист си, но затова пък си абсолютно НЕГРАМОТЕН.

  13. Програмист

    Мирчо мноо си тъп ве
    ние програмистите работим за пари и трябва да се храним от балъци като вас
    забрави за фрее софтуер за лаинукс и прочие
    никои не плаща за некви лаина дето да ги дърпат мухлиовците безплатно

  14. Хихи

    Мирчо, аз разлика правя между дистрибуция и отделни приложения, ама явно на теб ти е чужда. Освен това 10 потребителя имат 10 различни желания, пълно щастие никога няма да има.

    Потребител без технически познания ще обърне внимание на тоя Линукс точно ….НИКОГА. То трудно хората свикват с различният интерфейс на Уиндоус-а (прехода от седмица към осмица) а вие се опитвате да ме убедите, че е супер. Искам да видя как някой неразбиращ ще си инсталира линукса начисто (особено момента с разделянето на диска) …или пък великото неподържане на една камара хардуер. А след като си ъпдейтне кърнъла и му умре драйвера на ATI видеокартата с черен екран …ко правим ? (преинсталираме за да влезем във форума и да питаме? Щото едва ли ще се сети да бутне със стария кърнъл) 🙂 Подобни начинания съм виждал няколко и всичките са обречени на забрава. Линукс не е за масите и никога няма да бъде, там си има “прозорци”.

  15. Колю

    Скука!
    Нищо интересно!

    Това е просто live-cd което се прехвърля на хард диска ви!….
    kick start/anacodna ляля…

  16. Пламен

    Страхотна идея и страхотен проект. Пожелавам мощен успех. Дечицата винаги ще пищят по форумите, но всеки здраво мислещ човек може да оцени подобен проект. Успех!

  17. (c:

    Мирчо, съветвам те да се запознаеш с понятията l10n и i18n. Съществуват от 80-те години на миналия век.

    Библиотеките за локализация и интернационализация са част от UNIX, Linux, Windows, Mac OS, различните BSD, iOS, Android, ChromeOS и прочее. И това не е отвчера.

    Накратко, всичко се свежда до създаването на няколко текстови файла, в които седят преводите за съответния език. Настройките на различните OS предлагат възможност за избор на основен език, както и алтернативни, подредени по предпочитание.

    В този смисъл, създаване на цяла Linux дистрибуция заради превода е меко казано неадекватно. Ако са превеждали софтуер, направо да бяха публикували преводите към съответните приложения, та всички Linux дистрибуции да ги имат.

    Също, запознай се с понятието Cross-platform, мисля че сериозно бъркаш смисъла на понятието.

    Иначе, програмистът наистина тъпо се е изказал. Linux в момента движи няколко пъти повече устройства, отколкото Windows някога е бутал. Всякакви рутъри, media converters, контролери, IoT hubs, все повече и повече терминали (разплащателни и прочее) се базират на Linux kernel.

    Единствено за Windows няма бъдеще. Сега имат един последен напън с gaming индустрията, малко шум вдигат за VR, но “преднината” им ще е ден до пладне.

  18. (c:

    Мирчо, съветвам те да се запознаеш с понятията l10n и i18n. Съществуват от 80-те години на миналия век.

    Библиотеките за локализация и интернационализация са част от UNIX, Linux, Windows, Mac OS, различните BSD, iOS, Android, ChromeOS и прочее. И това не е отвчера.

    Накратко, всичко се свежда до създаването на няколко текстови файла, в които седят преводите на различни езици. Добавянето на нови локализации става като добавиш нови файлове за конкретния език. Настройките на различните OS предлагат възможност за избор на основен език, както и алтернативни, подредени по предпочитание.

    В този смисъл, създаване на цяла Linux дистрибуция заради превода е меко казано неадекватно. Ако са превеждали софтуер, направо да бяха публикували преводите към съответните приложения, та всички Linux дистрибуции да ги имат.

    Също, запознай се с понятието Cross-platform, мисля че сериозно бъркаш смисъла на понятието.

    Иначе, програмистът наистина тъпо се е изказал. Linux в момента движи няколко пъти повече устройства, отколкото Windows някога е бутал. Всякакви рутъри, media converters, контролери, IoT hubs, все повече и повече терминали (разплащателни и прочее) се базират на Linux kernel.

    Единствено за Windows няма бъдеще. Сега имат един последен напън с gaming индустрията, малко шум вдигат за VR, но “преднината” им ще е ден до пладне.

  19. Поздравления

    Поздравления за екипа! Дано да си намерят своите верни почитатели и поддръжници…

  20. Мирчо

    До, Програмист
    Ти не си никакъв програмист щом не можеш да пишеш за cross-platform.
    Трябва да ти се плаща да не работиш и да не вредиш.

  21. Мирчо

    До Хихи и Хахо,

    Ти правиш ли разлика между дистрибуция и отделните приложения?

    Потребителя без да знае английски език, без технически познания – как се инсталират приложения и как се настройва дадена дистрибуция – Как ще се справи?

    Не всички дистрибуции са направени дружелюбни да приемат и олесняват нови windows зависими хора, които биха могли преминат към Линукс.

    Например ще види потребителя, че няма и неработи flash-a на сайтовете или пък че няма Skype или пък още и още неща, които трябва да се рови в някакви форуми и да пише команди, които не разбира.

    Ясно е, че това е абсурдно и лесно за техничарите, но не е така масата потребители.

    Като види всичко това потребителя ще отхвърли тази система, че не му върши работа и с това се приключва.

    Преди да бъде оплют коментара ми, да има дистрибуции с предварително инсталиран флаш и подобни на вид на windows с локализация и т.н.,

    НО това НЕ Е достатъчно …

    Това са съвсем друг тип група от потребители без технически познания по операционни системи. Тези групи са хора разделят на подгрупи в зависимост от това в коя държава живеят.

    Пример
    Потребители без технически познания в Германия ползват различни уеб услуги и набор от софтуерни приложения от тези които се ползват тук в България.
    Така че само локализация превод менюта и прозорци в някоя дистрибуция НЕ С достатъчни.

    Тези хора са много повече от всички останали и на тях им трябва система с предварително инсталирано и конфигурирано всичко на готово според това в коя държава живеят.

  22. Програмист

    това е еднодневка , такива боклуци нямат бъдеще , аз и моите колеги не смятаме да пишем за лаинукс

  23. Хихи

    Че коя ли съвременна дистрибуция няма българаска локализация?

  24. Мирчо

    Българска локализация, често използвани проложения в българия, превод и тунинговане.

    Колкото и странно да звучи има хора, които не знаят английски език, но им е необходимо да работят на компютър.

    Освен има си форум и хората да пишат и питат на български език.

    Това е най-вече за хора без технически, защо да не го подкрепим?

    Нека повече хора, които не са системни администратори или програмисти да ползват свободно линукс.

    Може пък да дойде времето, когато все повече хора и фирми да започнат да питат и да искат новия софтуер да работи под Линукс и да бъде локализиран и преведен на BG.

  25. Борислав

    И с какво този проект е по-добър от наличните алтернативи?

Коментар