Alibaba разгневи модната индустрия

Чанта, имитация на Gucci, се предлага за няколко долара в Alibaba, докато оригиналът струва стотици долари

Чанта, имитация на Gucci, се предлага за няколко долара в Alibaba, докато оригиналът струва стотици долари

Производители от модната индустрия дадоха на съд китайския гигант в онлайн търговията Alibaba с обвинение, че продава фалшификати на техни продукти. Групата на засегнатите включва Gucci, Yves Saint Laurent и други известни брандове, принадлежащи на парижката компания Kering Group, предаде Ройтерс.

Ищците се надяват съдът да принуди Alibaba да прекрати нарушенията на права върху търговски марки и освен това да получат компенсация за претърпените щети. Твърди се, че китайският търговец участва в схема за производство, продажба и доставка на фалшификати с известни марки.

Така например, фалшиви чанти Gucci се продават от търговци в Alibaba на цена от 2 до 5 долара в количества по 2000 броя, докато оригиналът струва 795 долара. Според ищеца, Alibaba позволява на подобни търговци да продължат да продават дори след явното признаване, че предлагат фалшифицирани стоки.

Alibaba, от своя страна, твърди, че си партнира с много брандове, като им помага да защитят правата си. Kering Group обаче предприема директно съдебно преследване, без да търси сътрудничество с търговеца. Според Alibaba, ищецът няма основания.

Коментар