Intel сложи вятърни перки на централата си

Браян Крзанич разглежда новата инсталация от вятърни микротурбини на покрива на фирмената централа в Санта Клара, Калифорния (снимка: Intel)

Браян Крзанич разглежда новата инсталация от вятърни микротурбини на покрива на фирмената централа в Санта Клара, Калифорния (снимка: Intel)

Intel започна тестове на вятърни микротурбини, монтирани на централата на компанията в Санта Клара, Калифония. На покрива на сградата вече са инсталирани 58 вятърни перки и съответното оборудване, показват снимки от сайта на Intel.

Всяка турбина тежи около 13,6 кг и е висока около 2 метра. Малките размери и тегло правят тези генератори универсални – те могат да се използват както от големи, така и от малки компании и дори от индивидуални потребители.

Според предварителните оценки, при средна скорост на вятъра от 3,6-4 метра в секунда, микротурбините ще генерират електричество в 65% от времето. Разположени по краищата на покрива, съоръженията използват максимално ефективно силата на вятъра и не пречат на слънчевите панели, с които съжителстват на една и съща сграда.

С този пилотен проект Intel разчита да получи данни, които ще му позволят да оцени предимствата на екологично чистата електроенергия и да разработи план за нейното по-нататъшно използване. Към момента компанията разполага с 21 слънчеви електростанции по света с обща производителност над 12 млн. киловатчаса енергия годишно.

Коментар