Папата към бизнеса: Мислете и за планетата, не само за печалбата

Папа Франциск вяра, че човекът носи основната отговорност за изменението на климата

Папа Франциск вяра, че човекът носи основната отговорност за изменението на климата

Извличането на печалба не трябва да взема връх над грижите за опазването на планетата, посъветва бизнеса главният помощник на папата по въпросите на климата – кардинал Питър Тюрксон. Забележката идва в момент, когато Ватикана се готви да публикува папска енциклика (официално писмо) по проблема, съобщи GreenTech.bg.

Питър Тюрксон, който помогна на папата в изготвяне на енцикликата, заяви, че документът ще бъде представен през втората половина на юни. Това ще стане два месеца преди папата да говори по проблемите на климата на срещи с Конгреса на САЩ и в ООН за устойчивото развитие.

„Нашият живот трябва да стане по-устойчив”, каза Тюрксон на конференция за икономическия растеж и устойчивото развитие, организирана от Ватикана и Холандия. „Не става въпрос само за бизнес и печалби”.

Тюрксон посочи, че бизнесът има отговорността да произвежда „стоки, които са добри, и услуги, които наистина служат на хората, и да осигурява полза за другите, а не само за себе си”.

Папа Франциск и по-рано е заявявал вярата си, че човекът носи основната отговорност за изменението на климата. Въпреки, че и предшествениците му са разглеждали въпроси, свързани с околната среда, енцикликата, която се очаква, ще бъде най-задълбоченото папско обръщение относно връзките между икономическото развитие, намаляването на бедността и защитата на околната среда.

Папата се надява енцикликата да окаже влияние върху световните лидери, от които се очаква да изготвят радикални политики за климата по време на срещата на върха през декември.

Коментари по темата: „Папата към бизнеса: Мислете и за планетата, не само за печалбата”

добавете коментар...

  1. Иван

    Има лош ефект от хората и щом изчезват растения и животни. Единственият изход е да дойдат извънземните или ние да изчезнем, което се надявам да е по-скоро.

  2. Шимо

    Нищо и няма на планетата. Била е тука милиарди години и ще бъде милиарди за напред. Ама хората, хората си го вкарват изотзад! Те са тези които ще изчезнат.

Коментар