Военни в САЩ се отказват от IBM заради Lenovo

Сървърната сделка на IBM с Lenovo не допада на американските военни

Сървърната сделка на IBM с Lenovo не допада на американските военни

Американските военно-морски сили възнамеряват да се откажат от използване на сървъри IBM за управление на въоръженията, заради достъпа до технологиите от страна на китайската компания Lenovo, предаде Уол Стрийт Джърнъл.

През миналата година Lenovo купи подразделението на IBM за сървъри с архитектура x86 за сумата от 2,1 млрд. долара. Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ обаче видя в тази сделка заплаха за националната сигурност на страната и наложи ограничения за покупки на сървъри Lenovo/IBM BladeCenter в правителствените структури.

На сървъри BladeCenter работи корабната информационно-управляваща система Иджис, която обезпечава проследяване и поразяване на цели по суша и вода. Разработчикът на системата Lockheed Martin съобщи, че вече обсъжда възникналия проблем с ръководството на военно-морските сили.

Засега от Lenovo няма съществен коментар – компанията посочва лаконично, че продължава да продава сървъри и други продукти на американските правителствени структури. По-рано също се появиха информации, че военните планират да приведат системата Иджис към други сървъри.

Коментари по темата: „Военни в САЩ се отказват от IBM заради Lenovo”

добавете коментар...

  1. kod9

    Кофти се получава със собствените камъни по собствената глава, но проблема е на съвсем друго място, а не само в сървърите пък те да са съвсем други….. така, че спасение няма за никой…..

Коментар