Черната серия на РС пазара продължава

За четвърта поредна година пазарът на персонални компютри ще отбележи спад в световен мащаб. Доставките на РС ще намалеят с 6,2% до 289 млн. броя през настоящата година, прогнозира анализаторската компания IDC. Така ще се запази негативната тенденция от 2012 г. насам.

Четири години поред пазарът на персонални компютри намалява (източник: IDC)

Четири години поред пазарът на персонални компютри намалява (източник: IDC)

Излизането на Windows 10 по-късно тази година няма да спре спада в търсенето на персонални компютри, смята IDC. Друга анализаторска компания, Gartner, дава не толкова мрачна прогноза – според нея, пазарът на РС ще нарасне с 1% през 2015 г.

Възможността за безплатно обновление до Windows 10 за потребителите на Windows 7 и Windows 8/8.1 ще намали търсенето на нови РС в потребителския сегмент. Корпоративните потребители пък ще се нуждаят от време за изучаване на Windows 10, преди да пристъпят към внедряване на системата, обясняват от IDC.

Липсата на необходимост от обновяване на компютрите е обусловена и от факта, че системните изисквания на Windows 10 са идентични на тези на Windows 8.

Традиционно силният празничен сезон в края на годината също не се очаква да донесе нещо на РС пазара. Вместо за нови компютри, потребителите ще похарчат парите си за смартфони, таблети и носими устройства, вкл. умни часовници като Apple Watch.

Microsoft и производителите на РС заедно ще трябва да убедят купувачите в предимствата на новата ОС и новите компютри, което ще отнеме известно време, коментира IDC. Търсенето, особено в потребителския сегмент, ще бъде повлияно също от силния долар и ниските цени на суровините, сочи анализът.

През 2015 г. в света ще бъдат доставени 167,2 млн. мобилни и 121,8 млн. настолни компютри. Първите ще заемат 57,9% от обема на пазара, а вторите – 42,1%. На страните с развиваща се икономика през 2015 г. ще се паднат 53,3% от всички доставки, а останалите 46,7% ще бъдат за развитите държави.

IDC очаква през 2016 г. световният пазар на РС да се стабилизира и в следващите няколко години да расте, макар и с малко. Прогнозираният среден ръст в обема на продажбите за периода е 0,4% на година. Доставките на настолните РС ще намаляват с 0,6% годишно, а при мобилните компютри ще се наблюдава годишен ръст от 1,2%.

Коментари по темата: „Черната серия на РС пазара продължава”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Аз се учудвам, че все още се купуват компютърни компоненти толкова масово. На практика един 6-7 годишен средностатистически компютър покрива нуждите на над 95% от потребителите. Ако някой от чарковете на машината не се развали, въобще няма смисъл да наливаш пари в техника, на която ще ползваш по-малко от 20% от възможностите.

  2. Читател

    Посока за развитието на десктопите е пасивното охлаждане. По-икономични процесори и видеокарти като запазват високите си характеристики.
    Щото музика може и на смартфона да слушаш без акомпанимента на 4-5 вентилатора.

  3. Anonymous

    Без Pc-та няма да има нищо нито смарфони таблети и тем подобни все пак на нещо трябва да се правят програмите за тях пък и неможе на един смарфон да работиш като на Pc а и за геимарите няма по добро решение и за ИТ средите за сърварите за телекумоникационите оператори и така нататака 😉
    Pc му е маиката завинаги 😉

Коментар