Опитен експерт се захваща с е-управлението

Божидар Божанов иска да види работеща е-държава и това го мотивира да поеме предизвикателството

Божидар Божанов иска да види работеща е-държава и това го мотивира да поеме предизвикателството да участва в проекта, отклонявайки примамливи предложения от частния сектор (снимка: личен архив)

Божидар Божанов, един от най-изявените млади ИТ специалисти и част от екипа на неправителствената организация Общество.бг, стана съветник за електронно управление към кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова.

„В момента има реална възможност нещо да започне да работи, но са малко мотивираните хора, които се занимават с това. Смятам, че техническата грамотност е ключова за устойчивото реализиране на електронното управление”, пише в блога си Божидар Божанов.

Според него, много от системите не функционират по предназначение именно заради разни „дребни” технически детайли, които човек с опит може да поправи. Мотивацията на Божанов да се захване с държавна работа и да отклони многократно по-примамливи като заплащане предложения от частния сектор е, както казва той – „най-накрая да имаме електронно управление”.

Обемът на работата е огромен – дигитализация на всичко, вкарване в законови рамки и внедряване. „Освен отворените данни и код, част от целите са ми след Нова година не просто да е незаконно (по АПК) държавата да ви иска данни и документи, които вече има за вас, а и да може да си ги набавя бързо и лесно”, казва Божанов.

„Защото ако служителите в агенция Х не могат с един клик да получат свидетелството ви за съдимост и акта ви за раждане, то най-вероятно ще ви го поискат, дори да е незаконно, защото пък вие няма да ги осъдите. Но в мащабите и в правната система на държавата това е по-сложно от „една проста заявка към базата данни”, пояснява той.

Божидар Божанов се надява да помогне за изграждане най-накрая на работеща „електронна” държава, в която административната тежест за граждани да е „2 клика на мишката” и в която е много по-трудно да покриеш или изгубиш информация, и да правиш „схеми”.

До назначението се стига след поредица от срещи на Общество.бг с всякакви държавни институции, на които се обсъждат въпроси като отворен код, отворени данни, електронно управление. Кампанията за отворен код дава резултат, а порталът за отворени данни, направен изцяло от Общество.бг, работи.

От кабинета на вицепремиера преценяват, че би било полезно експерт от Общество.бг да помага с всички дейности по електронното управление. Отправена е покана към екипа един от тях да заеме свободен щат за съветник, а изборът пада върху Божидар Божанов, заради досегашния му опит в електронното управление и програмирането.

Коментари по темата: „Опитен експерт се захваща с е-управлението”

добавете коментар...

  1. Добри Божилов

    Е, те всички дето стават на държавна служба го правят заради “предизвикателството”. Но 3-4 хиляди лева заплата, 40-50 дни платен отпуск, пълни осигуровки, чести командировки в чужбина с пълен порцион, плюс фактът че на високите нива нямаш и работно време, е това бие 99% от офертите на частния сектор, вкл. програмистите и топ сис-админите. Това са условията за т.нар. “политически кабинети”, състоящи се от министър, заместници, ПР и съветници. Много държавен кеш за никаква работа. Обикновено целта е именно тази – многото пари, а не “предизвикателството”.

  2. друг програмист

    Пффф джавар. От това по-зле няма накъде…

  3. Dark Avenger

    Ако случайно се случат нещата манипулацията ще бъде още по голямя и лесна 🙂

  4. Rado

    Хахаха … то, ако ставаше само с 1 топ експерт …. все пак – Божидаре, пожелавам ти успех и искрено се надявам да успееш !

    п.с. не ставай поредния политически боклук !!!

  5. Борислав Попов

    топ 0.01% в Stackoverflow http://stackoverflow.com/users/203907/bozho

    https://www.linkedin.com/pub/bozhidar-bozhanov/6/222/93b

    http://www.slideshare.net/Bozho

    И така, хубав ден: чрез проверка към по-малко посредствени коментари

  6. Йордан

    Все отнякъде трябва да се започне. Успех!

  7. Борислав Попов

    Всъщност – този път – наистина имаме топ експерт:

    http://techblog.bozho.net

    топ 0.01% като репутация в Stackoverflow http://stackoverflow.com/users/203907/bozho

    презентации в slideshare: http://www.slideshare.net/Bozho

  8. Програмист

    колко е опитен експерт даже и той не знае явно , сигурно тоя верен кадър го намерихте на околовръстното…
    Даже не може два реда да напише , ама пиара го писал “опитен експерт”, хахахахахахахаха
    Името му в коя голяма програма стои че не съм я виждал ? Н какво е автор този експерт бе ? сигурно има блог с вицове ааааа?

  9. Пак програмист

    Един опитен експерт и готово… Нереално.

  10. I az patih

    Ами аз когато ги обучавах по времето на Ники Василев наистина имаше хора на които им трепереше ръката като даржаха мишката но те не са виновни – просто когато са учили на времето не е имало компютри:)Електронно управление с тези закостенели баби едва ли ще стане.Те младите мият чинии на запад а нас ще ни управляват баби пред пенсия:)

  11. Патил

    Той не знае с какво се захваща … дъртите номенклатури въртящи интриги и чакащи пенсия ще му скъсат нервите 😀 !

Коментар