САЩ отрязаха правата за следене на NSA

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) вече няма законно право да събира данни за телефонните разговори и други комуникации на американските граждани, след като Сенатът не постигна консенсус за удължаване на правомощията й съгласно „Патриотичния акт”, въведен през 2001 г. при управлението на Джордж Буш.

„Днес прекратихме масовото събиране на данни от Агенцията за национална сигурност. Това определено е победа”, коментира представителят на Републиканската партия Ранд Пол.

По неговите думи, всички заинтересовани страни трябва да проведат продуктивен диалог, така че следващите промени в националното законодателство да се направят с отчитане на допуснатите грешки.

NSA очакваше подобно развитие и отрано се подготви да реагира. Агенцията сформира оперативен екип за взаимодействие с телеком операторите и в неделя, 31 май, пристъпи към изключване на своите сървъри, предаде Forbes.

От 1 юни гражданите на САЩ вече няма да бъдат следени от NSA. Днес обаче предстои ново гласуване в Сената – този път за Закона за свободата, който може да възстанови в ограничена форма правомощията на агенцията.

Така например, спецслужбите ще могат да получават данни за телефонните разговори и други сведения за гражданите на САЩ, но само след разрешение от специален съд. Освен това данните ще се съхраняват на сървърите на телеком доставчиците, а не на машините на NSA.

Коментар