Китайска компания иска да произвежда кабели у нас

Мениджъри на китайската компания Хeнгтонг Оптик Илектрик разговаряха с представители на правителството за евентуални инвестиции у нас

Мениджъри на китайската компания Хeнгтонг Оптик Илектрик разговаряха с представители на правителството за евентуални инвестиции у нас (снимка: Министерство на икономиката)

Китайският производител „Хeнгтонг Оптик Илектрик” проявява интерес за инвестиции в България, като част от стратегията си за експанзия на външните пазари, стана ясно на среща на ръководството на компанията със заместник-министъра на икономиката Любен Петров в Шанхай днес.

Компанията започва голям инвестиционен проект за Централна и Източна Европа, като България вече е в центъра на техния интерес и се проучват възможностите за основаване на съвместни предприятия, според вицепрезидента Анмин Гао, на който се позовават от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Китайците са заявили интерес към развитието на оптична мрежа за високоскоростен интернет в селските райони, както и в енергийни мрежи. Тъй като компанията използва българска суровина за производството на своите кабели, тя проучва възможността да направи такъв завод у нас. Китайската компания има 7 млрд. долара годишен оборот за миналата година.

България предлага редица облекчения за големи инвеститори и насърчава развитието на индустриални зони, както и приоритетния проект София Тех Парк, заяви от своя страна зам.-министър Любен Петров.

Българската агенция за инвестиции (БАИ) предоставя както сертификати за приоритетен клас инвеститори, така и допълнителни насърчителни мерки за инвестиции във високотехнологични сектори в общини с висока безработица, подчерта директорът на БАИ – Стамен Янев.

Коментари по темата: „Китайска компания иска да произвежда кабели у нас”

добавете коментар...

  1. Иванчо

    Е как това е огромна гордост Китай се е прославил с евтините стоки и евтиния труд на работниците.

    Това означава че ние в България вече работим по-евтино дори и от самият велик Китай – голяма гордост е и велика чест да се скъсваме от работа на по-ниска цена 🙂

    Така е като стандарта ни на живот и заплати са по-ниски от тези в Китай.
    Също огромния успех на булгар политиците, които постояно пропагандират колко е евтино и чисто за инвеститори – дори българите плащат по-високи данъци от чужденците.

  2. Anonymous

    ИЗВОД – ВЕЧЕ ВЗИМАМЕ ПО- НИСКИ ЗАПЛАТИ ОТ КИТАЙ! КОЙТО ИСКА, ДА ИМ РОБУВА НА КИТАЙЦИТЕ, БЕЗ МЕН! ПИТАЙТЕ В ЛОВЕЧ КВИ СА ЗАПЛАТИ, КВО Е ЧУДО В ГРЕЙТ УОЛ!

  3. .

    преди 15 г. проучих този сектор в източна европа, пазарът беше много обещаващ, нямаше много производители, предимно внос. но след като се появиха като акули много производители по всяка големина сега незнам как си разпределят плячката. Китайците сигурно са опредилили стратегията и са готови за бой в пазара и дано да бъде в полза за последния потребител. иначе и с роботизацията и съвремените технологии наяма как да има много работни места за гражданите че да има някакво значение на българското общество. и е тъпо е де се гордеш с чужда инвестиция, да робуваш на чужденци в собствените си земи.

Коментар