Амстердам издига мост, отпечатан на 3D принтер

Целта зад експерименталния проект за 3D-печат на мост е евентуалното създаване на напълно автоматизирана строителна площадка

Целта зад експерименталния проект за 3D-печат на мост е евентуалното създаване на напълно автоматизирана строителна площадка

Холандската строителна компания Heijmans, известна с умните магистрали и светещите в тъмнината вело-алеи, разкри най-новия си авангарден проект: стоманен мост, отпечатан на 3D принтер, в сърцето на Амстердам.

Създаден в сътрудничество с младата холандска фирма MX3D и проектиран от дизайнер Йорис Лаарман, пешеходният мост, който ще бъде отпечатан на 3D принтер, е част от желанието на Heijmans да изгражда „пространствените контури на утрешния ден”.

Многоосови промишлени роботи ще построят пешеходния мост с помощта на разходо-ефективни и мащабируеми технологии. Целта зад експерименталния проект за 3D-печат на мост е евентуалното създаване на напълно автоматизирана строителна площадка.

Според Ян ван де Вен, мениджър бнизнес развитие в Heijmans, „една автоматизирана строителна площадка ще бъде не само надеждна и лесно управляема, но и екологична, тъй като нейните процеси са енергийно ефективни и минимизират строителните отпадъци”.

Използването на 3D печат за целите на строителството е полезно и от гледна точка на проектирането – веднъж популяризирана, подобна технология може да направи революция в начина, по който подхождаме към процеса на проектиране и изграждане.

„Строителството и проектирането в момента са по-скоро отделни фактори в строителството – архитектът проектира нещо, а конструкторът интерпретира проектираното и надгражда с това, което смята за необходимо”, казва Юре ван дер Вен, мениджър иновации в Heijmans. „Но с помощта на 3D печата за моста ние правим така, че проектирането и строителството да вървят ръка за ръка”.

Местоположението на моста все още не е определено, но се очаква скоро да бъде обявено. Пешеходният мост ще се извие над един от старите канали на Амстердам и бива описан от дизайнера Йорис Лаарман като „фантастична метафора за свързването на технологиите на бъдещето с историческото минало на града – по начин, който ще разкрие най-добрите аспекти на двата свята”.

Коментари по темата: „Амстердам издига мост, отпечатан на 3D принтер”

добавете коментар...

  1. НЗ

    “Датската строителната компания Heijmans” е всъшност Нидерландската или Холандската строителната компания ….

Коментар