Шведи създават мечтания дом чрез Big Data

Как изглежда идеалният дом в представите на шведите? Можем да предположим, че той е малък, интериорът му е предимно бял, а пространствата са многофункционални.

Най-голямата фирма за домове и недвижими имоти в страната Hemnet вярва, че вече знае как изглежда мечтаният от шведите дом. Това е постигнато благодарение на стратегия за извличане на информация, която не разчита на анкети сред агентите за недвижими имоти.

Като част от един голям експеримент с големи данни (Big Data), Hemnet е анализирала над 200 милиона кликвания върху най-популярните къщи в сайта си. След „сдъвкването” на цифрите и „сваряването” на тенденциите, Hemnet е добила идея как изглежда перфектният дом.

Компанията възлага на архитектурното бюро Tham & Videgard да трансформира тези данни в конкретен проект – „Hemnet Home”, статистически „най-търсеният дом” в Швеция.

„Дом Hemnet” е иновативен пример за проектиране на база данни, който не случайно е наречен „Къщата на кликовете” – заради процеса на обществено дефиниране, определил много от характеристиките на сградата: от размера на дома до цената.

Съвременният интериор е изпълнен с естествена светлина и бели стени

Съвременният интериор на Hemnet Home е изпълнен с естествена светлина и бели стени

Hemet са събирали данни от посетителите на уебсайта си между януари и октомври 2014 г. След това анализирали характеристиките, които са кликвани най-често. Включили и най-дълго гледаните снимки.

Събраните статистически данни са били обработени и вградени в крайния проект, който смесва два емблематични стила от шведските жилища: историческата червена дървена къщичка с модерната бяла къща.

„Дом Hemnet съчетава „рационалността на функционалната кутия (кутия – нарицателно за ултра-малко жилище – б.р.) с качеството на изработката и с материалите, типични за червената къщичка Фалу”, казват проектантите от Tham & Videgard.

Боядисан отвън в традиционното за Фалу червено, домът с площ 120 квадратни метра е обвит с вълнообразни дървени панели. Съвременният интериор е изпълнен с естествена светлина и бели стени.

Най-голямата стая в къщата е кухнята с двойна височина – данните са показали, че просторните кухни с отворен план са фаворит сред шведите. Кухнята е свързана с трапезарията на нивото на земята и се намира в непосредствена близост до стълбище, което води нагоре към главната спалня.

Открита тераса предлага достъп до външното пространство, като същевременно запазва неприкосновеността на личния живот. Къщата е на цена от 2774021 шведски крони.

Коментар