Nanoform е най-надеждният носител на данни

Nanoform е уникален – може да съхранява в продължение на хилядолетия важни документи, не се бои от вода, температури, огън, киселини и други въздействия

Nanoform е уникален – може да съхранява в продължение на хилядолетия важни документи, не се бои от вода, температури, огън, киселини и други въздействия

Уникален цифров носител може да съхранява информация в продължение на хилядолетия. Nanoform е дeло на стартираща компания от Гренобъл и в момента набира средства в платформата за споделено финансиране Kickstarter.

Новият продукт е устойчив на вода, огън, киселина и други въздействия. В сравнение с флашките, CD/DVD дисковете и други носители, които осигуряват надеждно съхранение за период от 30 години, Nanoform издържа хиляди години и не е податлив на механични повреди.

Nanoform представлява диск от изкуствен сапфир, обработен с лазерно гравиране. Сапфирът е вторият по сила материал на планетата, отстъпвайки само на елмаза, и се използва за създаване на стоматологични брекети, които издържат на продължително натоварване без да променят механичните си качества и външния си вид.

Nanoform е уникален – може да съхранява в продължение на хилядолетия важна информация, вкл. исторически документи, писма, снимки и др. Изкуственият сапфир не се бои от температурни пикове и спадове – дори и в лава този материал няма да пострада.

Тънкият и елегантен носител може да бъде украшение в дома, а при пожар, наводнение, земетресение или друго бедствие хората могат просто да го вземат със себе си и впоследствие да извлекат информацията.

Nanoform има и недостатъци. Докато на флашка или обикновен диск можете да запишете сами желаната информация, то новият носител се изготвя в специална лаборатория, а обемът на данните зависи от радиуса. Освен това Nanoform не позволява презапис и съхранява само черно-бели снимки и изображения.

Цената на Nanoform с диаметър 25 мм възлиза на 130 евро, а достъпната повърхност на подобен носител е 12000х12000 точки. По-големият 50-мм диск има плътност 19000х14000 точки и струва 250 евро. За декодиране на информацията е необходим микроскоп с цена от 100 евро.

Коментари по темата: „Nanoform е най-надеждният носител на данни”

добавете коментар...

  1. Blah

    “Сапфирът е вторият по сила материал на планетата”
    Всъщност е вторият по твърдост. 🙂

Коментар