Луноход ще носи логото на Audi

Audi Lunar Quattro има четири колела, всяко с отделен електро-двигател, и се захранва от соларни батерии

Audi Lunar Quattro има четири колела, всяко с отделен електро-двигател, и се захранва от соларни батерии

Автономен космически апарат с логото на Audi ще кацне на Луната през 2017 година. Проектът се нарича Part-Time Scientists и е в рамките на конкурса Google Lunar XPRIZE, стартирал преди 8 години.

Google обеща да подкрепи с 30 млн. долара разработката на апарат, който е способен да кацне на Луната, да измине поне 500 метра и да изпрати към Земята снимки и видео. Условието е проектът да се реализира само с частен капитал.

Екипът на Part-Time Scientists има готовност да се справи с тази задача, като разчита и на поддръжка от автомобилния гигант Audi. Условията на конкурса обаче не позволяват на Audi да достави на учените готов луноход, а само опит и технологии.

По план, Audi Lunar Quattro ще се отправи на космическо пътешествие през 2017 г. Полетът ще продължи пет денонощия, информира немският авто-производител.

Луноходът има четири колела, всяко с отделен електро-двигател. Оборудван е със слънчеви панели, акумулатори и няколко камери. Теоретичната максимална скорост достига 3,6 км/ч.

Екипът на Part-Time Scientists работи по създаването на лунохода още от 2008 г. Освен Audi и Google, поддръжка на проекта оказват и редица други компании, сред които е разработчикът на графични решения Nvidia.

Коментари по темата: „Луноход ще носи логото на Audi”

добавете коментар...

  1. Киро

    na zemqta ne uspqha, sq tam sa proat

Коментар