Екзоскелет поема тежестта вместо работника

Японската компания Panasonic ще пусне през септември на пазара ново поколение екзоскелети за работници, в частност – за строители. Подобрените носими роботи превъзхождат значително моделите от предишно поколение, предаде Nikkei.

Екзоскелетът ще облекчи натоварването на кръста при повдигане или сваляне на тежки предмети. Устройството се състои от две части, съединени помежду си с електрически двигатели. Долната част се прикрепя с ремъци към краката и бедрата, а горната – към гърдите.

Когато работникът се навежда или изправя, електродвигателят привежда в действие рамка, която облекчава натоварването на гръбначния стълб и кръста. Устройството е способно да повдига товари с тегло до 15 кг.

Новият екзоскелет е оборудван с акумулатор на Panasonic, който обезпечава до осем часа автономна работа. Моделът от предишно поколение може да работи до 2,5 часа без презареждане. Освен това той е по-лек с един килограм от своя предшественик – теглото му е 6 кг.

Цената на екзоскелета е около 8200 долара. Panasonic се надява да продава по хиляда устройства на година, като планира също да отдава роботите на лизинг срещу 410 долара на месец.

Екзоскелет от по-следващо поколение, с възможност да подвига товари с тегло до 80 кг, се очаква на пазара към 2020 г. Устройствата се разработват от стартъпа Activelink, в който Panasonic притежава 80%, а останалите 20% са собственост на Mitsui & Co.

Коментари по темата: „Екзоскелет поема тежестта вместо работника”

добавете коментар...

  1. bobo

    ще се увеличи производителноста на труда, нашите хамали вече ще носят минимум по 50кг.

  2. Grarus

    A 21020 вече човека ще влиза в хуманоидна машина,подобна на тези от анимациите.

  3. Комбайнер

    >се очаква на пазара към 20020 г

    Само малко трябва да го дочакаме….

Коментар