Руска ядрена батерия ще издържа 50 години

Руски инженери имат готовност да създадат прототип на първата в света ядрена батерия през 2017 г. Разработката на Росатом се базира на радиоактивен изотоп на  никела, известен като „никел-63”, предаде ТАСС.

Ядрената батерия ще осигури 50 години време за автономна работа на електронните устройства. Принципът на действие се основава на бета-волтаичния ефект, който се явява аналог на фото-електрическия ефект с тази разлика, че двойките електрон-дупка в кристалната решетка се образуват под въздействие на бързи електрони (бета частици) вместо на фотони.

Още една година е необходима на руските учени да получат изотопа никел-63 с помощта на процедура за облъчване в реактор на мишени от никел-62, които вече са доставени Железногорск, Курска област.

Батериите на база никел-63 ще имат компактни размери – те ща са около 30 пъти по-малки от днешните литиево-йонни батерии. Твърди се, че ядрените батерии са напълно безопасни за човека, тъй като генерират слабо бета-излъчване, което се поглъща вътре в самата батерия и не излиза извън нея.

Подобни батерии ще намерят приложение в различни сфери – от космическата индустрия до медицината. Себестойността им обаче е доста висока, поради което не се очаква да се появят в потребителски устройства като смартфоните, например. Само три руски предприятия могат да произвеждат никел-63.

Коментари по темата: „Руска ядрена батерия ще издържа 50 години”

добавете коментар...

  1. :o)

    Леле мале тоя комунистически трол Товарищ димитров пяна му е излязла на устата 🙂
    Не усеща как си противоречи.
    Всички изобретения на света са създадени в САЩ и АНГЛИЯ малоумнико!
    Запомни го – защото това са СВОБОДНИ СТРАНИ!
    Защото там като изобретиш нещо , после до края на живота си си осигурен и си харчиш парите.
    А в твоята матушка СССР ти го отнемат , одържавяват и ти ядеш дръжки цял живот.
    Кой човек в тоя свят днес работи на руски компютър, кара руска кола, гледа руски телевизор бе МАЛОУМНИК!
    Бегай на позитано 20 да си взимаш заплатката червен трол 🙂

  2. Anonymous

    Симеон Димитров e putka zaspala

  3. Симеон Димитров

    Тука е единствения сайт в който са се събрали тъпаци, помияри, олигофрени и дебили нищо не разбиращи от темата на обсъждане ,но смело пишещи простотии на кутии. Колко от вас бе дебили знаят че всички процесори на INTEL и до ден днешен се разработват от руския професор Владимир Мстиславович Пентковский. И че първите Pentium са точна копирка на руските процесори “Елбруст-3”.Проф. Владимир Пентковский. в 80те години заминава в САЩ и до ден днешен е автора на процесорите на Intel. Вие понятие нямата неграмотни помияри колко заслуги има Русия за всичко което сте свикнали да приемате за “достижение” на запада. Я проверете кой е изобретателя на лазера например тъпаци неграмотни. А без лазерните и квантови технологии нямаше да има нищо от това което имате сега. Нито Интернет, нито други комуникационно технологии . Някой питаше какви телевизори например произвеждали руснаците? Ами най модерните телевизори 8К на Samsung и LG се произвеждат не в Корея, а в Калуга- Русия тъпаци. А най големите заводи на Мерцедес, БМВ, ХоландХоланд, Катерпилар, Клаас и куп други световни компании се намират в Русия. Впрочем телевизори не се произвеждат и в САЩ, а надувките на Ейпъл са направо смешни, защото в тези телефони и компютри само опаковката е американска. Софтуера е Индийски, произвеждат се в Китай, а екраните им са Южно Корейски. Великите САЩ не биха могли да сглобят със собствени детайли дори транзисторен приемник. Няма кой да им произведе платките. Всичкото производство е изнесено в Азия. САЩ е един паразит произвеждащ единствено биологични отпадъци и консумиращ всичко до което може да се докопа. Цялата им “икономика” се крепи на безкрайни заеми и пускане на държавни облигации, които овцете като вас купуват защото си мислят че виртуалната икономика на тези говедовъди съществува. Богатствата на САЩ не се базират на успешен икономически модел, а на фактът че 2 световни войни идваха в Европа за да я ограбят, докато европейците си мереха “мъжествеността”. В края на 2 св. война САЩ бяха събрали 80% от всички ресурси на планетата. През останалото време разграбваха остатъците от Британската империя. Сега оплюскаха всичко и търсят как банкета да продължи.За целта заделят по 4 милиарда годишно за овце като вас. Ооо.. свешенна просота….

  4. Путткин хууййлло

    Лично джуджето Путткин си я е напъхал в дирника, благодарение на нея той успя да анексира чужди територии в Украйна, Грузия, Молдова, а съвсем скоро и в Беларус ;D

  5. Anonymous

    Не съм фен на руснаците. Ако бъдем обективни и честни и те имат своите постижения както и други държави по света. Лесно се забравят и избирателно постиженията им. Първият спътник, комисческата станция Мир, космическите ракети, които и в момента обслужват международната космическа станция.
    Та защо ви се струва толкова да не е възможно да продължават своите разработки? Това на никой не пречи нека има прогрес и развитие на технологиите и на никому не е нужно това безсмислено озлобление. Партньорство руснаци и американци работят заедно на една космическа станция и всеки дава своят принос. Какво по-хубаво от това?

  6. Бочко

    хаха руската ядрена батерия да не е разработка на Лада и Раховец 😀 😀
    Северните казаци имат високи технологии като на амазонски туземци, освен да пиян и да стрелят с калашник, явно някой макак е решил да пусне фейк и за ядрена батерия 😀

  7. Илюминат

    Случайност ?!

  8. Станислав

    Има ли някакво развитие по въпроса ? 2018-а е вече

  9. Anonymous

    Батерията на снимката не случайно е жълта, като цялата новина! Пърни измислици писани от пишман журналисти!

  10. ха

    Шаро батериите в спътниците са силно радиоактивни. Може би излъчват и алфа и гама лъчи. Видът на химичния елемент е от значение.
    Кара Колю сетих се за Курски и Чернобил и в момента се опитвам да забравя за безопасната технология на Чалънжер, Колумбия и Фокушима. Все пак предпочитам да слушам български простак, отколкото руски идиот.

  11. Кара Колю

    Когато руски идиот ти каже, че нещо е безопасно – бягай надалеч! Спомнете си “Курск” и “Чернобил” 😉

  12. bai ivan

    V spytnici se polzvat termoelektrichni generatori si plutonii 239

  13. .

    +1 za 12345

  14. Шаро

    Тия батерии са на бая години. Ползват ги основно в спътници. Технологията хич не е нова, просто сега е момента да влезе в бита.

  15. 12345

    Основното време в руския език е “ще”

  16. Петър

    Аз пък реших да взема една за китайския си часовник за 5 лв….

  17. Станислав

    Тамън реших да взема една за лаптопа…

Коментар