„Обамакеър” носи бизнес на индийски ИТ аутсорсъри

Пазарът на ИТ аутсорсинг в сектора на американското здравеопазване ще достигне 68 млрд. долара през 2020 г.

Пазарът на ИТ аутсорсинг в здравния сектор на САЩ ще достигне $68 млрд. през 2020 г.

Мащабната реформа в здравеопазването на САЩ, известна като „Обамакеър”, ще донесе сериозен бизнес на индийските ИТ аутсорсъри, предаде Ройтерс.

Свежият полъх за азиатската индустрия идва в момент, когато клиентите на ИТ аутсорсинг услуги от производствения и финансовия сектор съкращават разходите за обслужване на софтуера.

Реформата на Барак Обама задължава американците да се сдобият със здравни застраховки и същевременно подобрява условията на вече застрахованите граждани.

Въпреки предимствата на новата програма, тя има и много критици, тъй като заради нея между 6 и 9 милиона жители на САЩ загубиха здравните субсидии и в резултат на това – и застрахователната защита при болест.

Индийските компании Tata Consultancy Services, Infosys и Wipro обаче ще спечелят от Обамакеър. Тези компании изпълняват 90% от всички медицински контракти за ИТ аутсорсинг в САЩ.

Анализаторската компания Everest Group прогнозира, че през 2020 г. пазарът на ИТ аутсорсинг в сектора на американското здравеопазване ще достигне 68 млрд. долара, спрямо $31 млрд. през 2018 г., като това увеличение се дължи в голяма степен на реформата на Обама.

В момента договорите в здравеопазването заемат една десета от бизнеса на Tata Consultancy Services – най-големия индийски аутсорсър. За да укрепят позициите си на пазара за ИТ аутсорсинг, Tata и подобните на нея компании от Индия ще трябва да придобият профилни разработчици, съветват от консултантската компания Avasant.

Коментар