IBM създаде първия 7-нанометров чип

IBM вече разполага с работни образци на чипове по 7-нанометрова технология

IBM вече разполага с работни образци на чипове по 7-нанометрова технология

Инженерите на IBM създадоха първия в света чип по 7-нанометров технологичен процес. Гъстотата на транзисторите в него е рекордна и превъзхожда всички съществуващи образци, предаде Ню Йорк Таймс.

В момента водещите производители на чипове подготвят прехода от 14 нм към 10 нм. Новите процесори на IBM обаче имат 7-нм транзистори, постигнати благодарение на сплав от силиций и германий вместо чист силиций, който е традиционен материал за направа на чипове.

За сравнение, ДНК веригите в клетките на човека имат дължина 2,5 нанометра, а диаметърът на еритроцитите в кръвта е 7500 нанометра, или 7,5 микрометра.

Процесорите с обикновени размери могат да поберат над 20 млрд. транзистора по 7 нм. Така например, чипът на iPhone 6 би имал 2 млрд. подобни транзистора, а най-мощният 18-ядрен сървърен процесор Intel Xeon – около 5,5 млрд. транзистора.

IBM разполага с работни образци на чипове по 7-нм технология. Компанията може да лицензира технологията на производители на чипове като GlobalFoundries, който заедно със Samsung е участвал в разработката на чипа.

Коментари по темата: „IBM създаде първия 7-нанометров чип”

добавете коментар...

  1. Станислав

    Казах че злобата и невежеството са лоши черти. Защо е нужно да се оспамва статията с неща, които нито имат нещо общо с темата нито имат капчица истина ? Теб като клиент какво те бърка, кой им доставя чиповете? Кои са тези “технологични недоумения” че аз не мога да се сетя и за едно. Не е нужно тук да доказваш че хардуерните ти разбирания се изчерпват с броене на ядра и тактова честота. Мина година и половина след повявата на А7, преди друг производител да внедри ARMv8 архитектура в чиповете си. Въпросния А7 има един милиард транзистора, А8 два , SD 805 едва 700 милиона а Exynos 7420 ЦЕЛИ 1.3 милиарда a A9 чука на вратата. А7-8 имат и повече кеш, изпълнява повече инструкции на цикъл, има двойно по-висока пропусквателна способност, все неща, които не са маловажни за един процесор.
    Air 2 все още е най-мощния таблет в светът по ВСЕКИ възможен показател, като GPU e х2 спрямо корейското недоносче. Почти 2 години след айфон 4 самсунг пусна телефон с подобна резолюция.

  2. Anonymous

    Ами има значение дали е единия или другия. В крайна сметка Епъл мразят Самсунг, понеже ги превъзхожда във всичко. Опитаха се да избягат от тях и резултата беше няколко технологични недоумения. Исторически Епъл НИКОГА не са разполагали с или ползвали върховия наличен хардуер за момента, а винаги са изисквали върховите цени за момента. Постигат някаква илюзорна сигурност посредством сериозно орязване на функционалността и неколкократно по – високи цени на софтуера. А и си признават, че не са технологична фирма, с което аз не съм много съгласен. Върховни са в технологията на маркетинга. Или поне бяха доскоро.

  3. Станислав

    Не е лошо да се мисли преди да се говори, най-малкото казах чипът на айфон. Злобата и простотията не са хубави неща.
    Разбира се, че иамт процесори, разработват ARM базиран чип и си поръчват някои да го прави. Дали TSMC както е в момента или Samsung няма особено значение и двете компании няма да им откажат бъди спокоен. Малко прилича на ситуацията при IBM

  4. kentavar

    APLE имат нагризана ябълка процесори имат ако самсунг им ги направи продават чалъми на балъци

  5. Станислав

    Че той чипа на iPhone 6 в момента има 2 милиарда транзистора.
    IBM правят много впечатляващи неща, не мога да разбера защо не успяват да ги монетаризират много успешно

Коментар