Хакери пробиха военна система Patriot в Турция

Хакнатата система Patriot на границата между Турция и Сирия принадлежи на немската армия (снимка: НАТО)

Хакнатата система Patriot на границата между Турция и Сирия принадлежи на немската армия (снимка: НАТО)

Неизвестни хакери са проникнали в американската система за противовъздушна отбрана Patriot, разположена в Турция, на границата със Сирия. В резултат на пробива, системата от шест ракетни установки и два радара е започнала да изпълнява странни команди, предаде немското издание Behoerden Spiegel.

Това е невероятно събитие, а точната причина все още не е установена напълно, казва пред Die Welt представител на Министерство на отбраната на Турция. Първите системи Patriot се появиха преди 30 години, а Турция ги използва от 2013 г. Хакнатата система на границата със Сирия принадлежи на немската армия.

Patriot има две уязвими точки. Едната е блокът Sensor-Shooter-Interoperability (SSI), който отговаря за обмена на информация в реално време между ракетната установка и системата за управление. Второто слабо място е блокът за управление на повдигането.

Според бивш хакер Робърт Джонатан Шифрен, взломът на Patriot не е дело на хакер-любител. Такива системи не са включени към публичната мрежа. Те изискват специални кодове за пускане на ракетите, които са достояние само на няколко човека и трябва да се въведат едновременно.

Зенитно-ракетният комплекс Patriot е предназначен да защитава големи административни и промишлени обекти, военно-морски и военно-въздушни бази от всички съществуващи средства за въздушно нападение. Системата е способна да открива и разпознава едновременно над 100 въздушни цели и има радиус на действие 20 км.

През юни тази година Германия обяви, че планира да замени ракетните комплекси Patriot със системи от ново поколение MEADS (Medium Extended Air Defense System), разработвани от САЩ, Италия и Германия. Разходите за превъоръжаване се оценяват на 4 млрд. евро.

Коментари по темата: „Хакери пробиха военна система Patriot в Турция”

добавете коментар...

  1. нато ще го начука на русия

    Пропаганда на русофилистици !!!

  2. Us

    няма по-надеждна и сигурна техника от тази без софтуер 🙂

  3. БКП

    Пу пу американски боклук, да живеят катюшките.

Коментар