Клавиатурата на лаптопа ще стане безжично зарядно

Бъдещите лаптопи ще имат клавиатура, която може да зарежда безжично смартфони и дружи мобилни устройства

Бъдещите лаптопи ще имат клавиатура, която може да зарежда безжично смартфони и дружи мобилни устройства

Google е на път да улесни безжичното зареждане на телефони и други електронни джаджи. Компанията е подала в САЩ патентна заявка за т.нар. „клавиатура с индуктивно зареждане” за портативни компютри, която интегрира в себе си система за безжично зареждане.

Благодарение на подобна клавиатура, лаптопите ще могат да зареждат мобилни джаджи от рода на смартфоните. В клавишите на ноутбука ще бъдат разположени малки индукционни бобини, които създават електромагнитно поле при постъпване на променлив ток.

Приемащото устройство също трябва да има подобна бобина, която улавя генерираното електромагнитно поле и преобразува енергията в постоянен ток за зареждане на батерията. Поставен на клавиатурата на лаптопа, смартфонът може да се зареди.

Друга реализация предвижда интегриране в бутоните на клавиатурата на бобини за улавяне на електромагнитно поле. В този случай ще бъде възможно безжично зареждане на самия ноутбук.

Теоретично, може да бъде реализирана и хибридна система за предаване-приемане на енергия чрез технологията на магнитната индукция, уточнява slashgear.com. Повредените бобини пък ще се заменят лесно чрез сваляне на бутоните, без да се разглобява целият портативен компютър.

Патентната заявка на Google предстои да бъде одобрена. Засега няма информация за плановете на компанията да комерсиализира технологията, но несъмнено подобна идея ще предизвика интерес от страна на производителите на компютри и мобилни устройства.

Коментар