Медицинско устройство потиска болката

Изследователи от компанията Cambridge Consultants създадоха медицинско устройство за ефективно, бързо и с минимална хирургическа намеса потискане на болката, която хората изпитват.

Болката се проявява в резултат на електрически импулси в нервите и изхождайки от това, медицината търси начини за директно въздействие върху тях, като така притъпява непоносимите болки.

В последните години се прилагат практики на имплантиране на невромодулатори за хората, страдащи от мигрена. Процесът е доста труден, а само 10 специалисти в целия свят могат да го изпълняват. Освен това ефективността зависи от това дали лекарите са достигнали до желания нерв.

Новото устройство наподобява голяма химикалка и се нарича Chimaera. То позволява да бъде открит точният нерв чрез направена по-рано компютърна томография и с използване на джаджа от рода на очилата с допълнена реалност Google Glass, предаде Ройтерс.

С помощта на това устройство лекарят може да наблюдава в режим на реално време карта на анатомичните структури и да насочи имплант към целта, като избегне излишни разрези и травмиране на пациента.

Chimaera използва вградени датчици и сензори, благодарение на които намира най-краткия път, без да губи точката за поставяне на невромодулатора, и помага за неговото „инсталиране”.

В момента разработката е на концептуален етап. Необходими са инвестиции и партньори, за да влезе Chimaera в реална експлоатация.

Коментар