Очертаха области за публично-частните партньорства

Информационните и комуникационни технологии могат да станат пионер в използването на публично-частни партньорства в България, заяви постоянният представител на ПРООН в България Хенри Джаклин по време на кръгла маса, организирана от ДАИТС.
Публично-частните партньорства са ефективен инструмент за реализиране на проекти от обществена полза, за които е трудно да се осигури изцяло държавно финансиране, посочи председателят на ДАИТС Пламен Вачков.
В няколко области могат успешно да се приложат публично–частни партньорства, стана ясно от дискусиите. Такива са развитието на електронно правителство, възлагането на услуги, които не са типични за публичния сектор, изграждането на комплексни кабинети за интернет в училищата, на образователни центрове и широколентова инфраструктура.
Проектите на публично-частното партньорство трябва да се реализират в обща национална рамка това ще бъде общото съгласие между държава и бизнес за посоката на развитие на сектора, заяви Саша Безуханова, заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
До края на юни се очаква правителството да разгледа Националната програма за развитие на информационното общество, съобщи Нели Стоянова, директор на „Информационно общество и информационни технологии” в ДАИТС. Реализирането на тази стратегия ще бъде пример за публично–частно партньорство. Държавата ще отпусне само символични средства, които ще се използват за по-широко популяризиране на възможностите малки и средни фирми от страната да участват с проекти в програми, финансирани от Европейския съюз.

Коментар