Отчетоха нарастващ риск при сърфиране в сайтове

Компанията за сигурност McAfee разпространи ново проучване, което показва кои са най-опасните домейни в Интернет от гледна точка на съдържанието на уеб сайтовете им. Едноличен лидер в класацията е домейнът Хонг Конг (.hk), става ясно от публикация в CNET.
Докладът Mal Web, който служи за ръководство по рискови онлайн места, разкрива, че 19.2% от всички уеб сайтове, завършващи с домейна .hk, представляват заплаха за сигурността на интернет потребителите. Следващите позиции в топ пет на класацията заемат съответно Китай (.cn), Филипините (.ph), северната ни съседка Румъния (.ro) и Русия (.ru).
Най-безопасните домейни в межата са Финландия (.fi), Япония (.jp), Норвегия (.no), Словения (.si) и Колумбия (.co).
Докладът разкрива, че, като цяло, шансът за сваляне на шпионски, рекламен, вирусен или друг нежелан софтуер по време на сърфиране в Интернет се е увеличил с 41.5% в сравнение с 2007 година.
McAfee е стигнала до тези заключения, след като нейният екип от изследователи е използвал инструмент на фирмата SiteAdvisor, който броди из Мрежата и кликва „yes” на всичко, което се появява пред него, за да го тества – от софтуер за сваляне, скрийнсейвъри и peer-to-peer клиенти за споделяне на файлове до места за качване на снимки, имейли и бюлетини, изискващи регистрация.
След като кликне „yes”, инструментът проследява какво се случва на тестовия компютър, който вече е направил връзка с дадените сайтове, търсейки най-вече рискове за сигурността, като злонамерени сваляния на файлове, вируси и шпионски софтуер. След това всеки сайт е оценяван на базата на своето поведение, като бутоните на браузъра биват оцветявани в зелено, жълто или червено.
Но въпреки че най-много от опасните сайтове използват домейна .hk, това не означава, че всички те са базирани в Хонг Конг или че повечето от разпространителите на злонамерен софтуер се намират там, казват изследователите от McAfee. Сайтовете със злонамерен софтуер избират най-евтините регистратори в страни с минимална регулация, така че обикновено хората, стоящи зад тях, не се намират в дадената държава.
Дистрибуторите на злонамерен софтуер посредством уеб страници търсят домейни от високо ниво със занижен контрол и минимални средства за регистрация.
И докато регистраторите в Китай взимат около 15 цента за регистрация, а някои дори са безплатни, то домейните за сайтове в Япония и Австралия се оказват много по-безопасни, отчасти защото в тези държави се изисква доказателство, че дадената компания е юридически регистрирана, за да може да използва техните домейни от топ ниво.
От McAfee посочват, че англоговорящите не трябва да се чувстват в безопасност, само защото много от най-рисковите домейни се намират в чужди държави, тъй като голяма част от тези сайтове са представени на английски език. Така например, 9 от 10 сайта в румънския домейн са на английски език.
Северната ни съседка е отбелязала сериозно влошаване в процента на опасните сайтове в нейния домейн. От 6.05% през 2007 тези сайтове достигат 14.18% от всички в домейна .ro през 2008. Обратно на това, у нас се отбелязва подобрение в процентите. През 2007 година 9.91% от всички сайтове в домейна .bg са определяни като опасни, докато през тази година процентът на 8.6.
Сърфирайки в Мрежата, даден потребител има шанс 1 към 20 да увреди компютъра си, ако свали файл от случаен сайт в Интернет. Шансът обаче се увеличава на 1 към 10, ако файлът идва от Италия (.it), и на 1 към 7, ако той идва от Румъния, поясниха от McAfee.
Що се отнася до онлайн порното, то тези сайтове вече не са считани за по-опасни от другите в Мрежата като цяло, въпреки общата гледна точка, че са най-рискови. Тъй като порно сайтовете разполагат с приложими бизнес модели, те не изпитват нужда да използват злонамерен софтуер, за да правят пари. От друга страна обаче, когато те са „лоши”, това значи, че са изключително лоши и представляват огромен риск за потребителския компютър, казват от McAfee.

Коментар