Китайска компания строи вила от 3D принтер за 3 часа

zhuoda_top

Сбъдването на този проект отнема общо 10 дена – от производството на модулите до окончателния монтаж

Една къща, отпечатана на 3D принтер, изникна наскоро в Сиан, Китай. Местната компания ZhuoDa „построи” двуетажната вила за по-малко от три часа.

Съставена от шест модула, отпечатани на триизмерен принтер, къщата е сглобена подобно на LEGO пред публика на живо. След това гостите са поканени да изследват вътрешността на постройката.

Модулната огнеупорна къща може да издържи на земетресение с магнитуд от 9-та степен и е направена от специален материал, който фирмата запазва в тайна.

Компанията е извършила около 90 процента от строителството в завод далеч от самата площадка на къщата, преди да експедира модулните парчета до мястото. Този ефективен и спестяващ време процес значително намалява разходите за градежа – до около 2500 – 3000 юана (400 – 480 щ.д.) на квадратен метър.

Според An Йонглианг, главен инженер в Zhuoda, отпечатаната на 3D принтер вила е отнела общо 10 дена за построяване – от произвеждането на първоначалните модули до окончателния монтаж. Това обикновено отнема поне половин половин година при традиционното строителство.

Къщата може да издържи на земетресения с висок магнитуд, защото модулите, всеки с тегло от около 100 килограма на квадратен метър, носят тежестта си независимо един от друг. Видео клип на руски език, който илюстрира построяването на къщата, е публикуван в YouTube.

След отпечатването на структурната 3D рамка, компанията прилага декоративни лицеви текстури за всеки модул, преди окончателното им сглобяване. Собствениците на жилища ще могат да избират между различни декоративни текстури като нефрит, мрамор, дърво и гранит.

Подобна сграда ще издържи най-малко 150 години, зарича се фирмата. Нейните обитатели могат дори да вградят билки в стените на къщата – за „ароматерапия”. 

Коментар