Нов Wi-Fi чип консумира 100 пъти по-малко енергия

Иновативният чип на НАСА не генерира собствен сигнал, поради което не се нуждае от допълнителна енергия

Иновативният чип на НАСА не генерира собствен сигнал, поради което не се нуждае от допълнителна енергия (източник:  JPL-Caltech/UCLA)

Изследовател от НАСА проектира Wi-Fi чип за мобилни устройства и носима електроника, който консумира 100 пъти по-малко енергия от стандартните безжични модеми. За целта е необходим и специален рутер, съобщи popsci.com.

Принципно, при сърфиране в интернет мобилното устройство с Wi-Fi генерира и изпраща сигнал към рутера, който от своя страна генерира и изпраща обратно сигнал към устройството. Вместо да генерира собствен сигнал, новият Wi-Fi чип отразява сигнала от рутера, като така драстично намалява консумацията на енергия, без загуба на скорост в предаването на данни.

Новата технология за безжично предаване на данни изисква специален рутер, който генерира постоянен сигнал. Данните от мобилното устройство с иновативния Wi-Fi чип се вграждат в този сигнал и се отразяват заедно с него обратно към рутера.

Тъй като не генерира собствен сигнал, чипът не се нуждае от допълнителна енергия. Цялото натоварване пада върху рутера. Технологията не намалява скоростта на предаване на данни – напротив, постигнати са 300 мегабита в секунда, или повече от скоростта на обикновените Wi-Fi рутери.

Според изследователя Адриан Танг, който е изобретил чипа под ръководството на професор Фланк Чанг от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), най-сложната му работа е била да изолира отразения сигнал от чипа, а не от другите предмети и стените в стаята.

В момента НАСА и UCLA търсят партньори за комерсиална реализация на иновативната технология. В известна степен тя наподобява RFID, но има много по-голям обсег на действие. Разработката може да се ползва и в космическите мисии.

Коментари по темата: „Нов Wi-Fi чип консумира 100 пъти по-малко енергия”

добавете коментар...

  1. Ханс

    Супер! Сега ако направят и LCD-тата и процесорите да харчат 100 пъти по малко…..

Коментар