Xiaomi ще си прави сама процесорите

Xiaomi се заема с разработката на собствени процесори, за да избегне рисковата зависимост от външни доставчици

Xiaomi се заема с разработката на собствени процесори, за да избегне рисковата зависимост от външни доставчици

Xiaomi – известната компания за смартфони, наричана още китайският Apple – планира сама да разработва процесорите за своите устройства, подобно на именития си американски конкурент.

В началото на 2016 г. се очаква първият собствен мобилен процесор на Xiaomi, съобщи GizmoChina.com. Чипът ще се използва в линията устройства Redmi – най-евтините смартфони на производителя, докато флагманът Xiaomi Mi ще продължи да разчита на процесори от Qualcomm.

Твърди се, че процесорът ще има ядра с архитектура ARM, за което Xiaomi вече придоби всички необходими лицензи за производство на подобни чипове от британския разработчик ARM Holdings.

Нещо повече, Xiaomi привлече в мениджърския си екип Уанг Шианг, бивш президент на китайския филиал на Qualcomm. Предполага се, че в разработката на собствен процесор Xiaomi ще разчита на помощта на китайската компания Leadcore, благодарение на която тази пролет излезе Redmi 2A на много ниска цена.

Xiaomi не може да остане зависима от външни разработчици на чипове. Наличието на собствен екип за разработка на процесори ще я направи по-самостоятелна, каза по-рано вицепрезидентът на Leadcore Маршал Ченг.

В момента Xiaomi купува процесори от Qualcomm и MediaTek. Това крие риск някой ден компанията да стане заложник на ситуация, при която не й достигат процесори, поради проблем с доставките, независещ от нея, в резултат на което да изпусне срока за пускане на нов продукт.

Коментари по темата: „Xiaomi ще си прави сама процесорите”

добавете коментар...

  1. :o)

    мани мани……….КСАОМИ, ХУЙВЕЙ……гиганти, книжни тигри….напомпвани от комунистическо правителство с огромни ресурси и 2 милиарда с права на мравки.

  2. Casper

    Мда… “The Fruity Cargo Cult” си правели сами процесорите? хххххххххххх

    “Xiaomi ще разчита на помощта на китайската компания Leadcore”
    По последни данни Xiaomi закупи 51% от Leadcore в края на 2014 година.
    Xiaomi Redmi 2A е именно с SoC на Leadcore.

Коментар