Google обещава камера, която вижда през огради

Камерите на съвременните смартфони ще могат да елиминират препятствия от кадрите, благодарение на нова технология от Google и MIT

Камерите на съвременните смартфони ще могат да елиминират препятствия от кадрите, благодарение на нова технология от Google и MIT

Изследователи от Google и Масачузетския технологичен институт са разработили алгоритъм, с помощта на който камерата на мобилното устройство може да вижда през стъкло с дъждовни капки или отражения, както и през огради и други препятствия пред обектива.

За да премахне от кадрите отраженията на стъклото или оградата, потребителят трябва да движи мобилното устройство, така че да заснеме пейзажа или обекта от различни ракурси, съобщава TechCrunch.com.

След заснемане на кадрите, софтуерът определя кои части от видеото са препятствие и кои – фон. Алгоритъмът изрязва препятствието и показва на потребителя изчистени кадри.

И досега са разработвани подобни алгоритми, но все още никой не беше успявал да премахне толкова качествено отражение на стъкло или препятствие в кадъра. Изследователите твърдят, че технологията може да работи с камерите на съвременните мобилни устройства без никакви допълнителни приспособления.

Засега няма яснота кога новата технология ще навлезе в комерсиалните продукти, предлагани на пазара. Подробности за алгоритъма ще бъдат представени на конференцията Siggraph 2015, която ще се проведе от 9 до 13 август в Лос Анжелис.

Коментари по темата: „Google обещава камера, която вижда през огради”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Кучелай, това, че можеш да събереш две кретенски изречения и теб не те прави много умен.

  2. Кучелай

    Фофу това, че уж познаваш хора по-умни от теб – не те прави по-умен.
    Същия дебил си какъвто винаги си бил.

  3. :o)

    Това се прави за да се махнат отраженията на стъкло – прозорец на къща или кола и огледало в баня/кенеф.
    Остатъчен продукт от милиарди селфита.

  4. Фофу

    За червеният цвят и петолъчките … ами не знам, сигурно и в САЩ е победила пролетарската революция на другаря Ленин, избили са няколко милиона в Гулаг или по улиците, изморили са няколко милиона укранци от глад и т.н.

    Оле божке, пътолъчки, шестолъчки, свастики и пр. са знаци познати от историята от хиляди год.

    В МИТ работят и много българи, познавам 2-ма лично и през 2006 или 7 им бях на завършването. Но работят по неща за които в матъра ти раша или сателита и Бг няма да има пари или интерес поне още 50 г.

  5. Нафуф

    Споко фофу в Америка и MIT работят и руски учени – потърси в Интернет и ще ги видиш.
    Но акъла вероятно няма да ти дойде, за да разбереш че не всичко е 0 или 1.

    Как ще ми обясниш Фофу червеният цвят и петолъчките в Американското знаме? 🙂

  6. Фофу

    Леле, край, ей сега и през огради ще следят. Червеният бабишкор вече ще се изнатръшка. До вчера мръсните капиталисте ги следяха само с американският супер компютър, но поне зад карлуковската ограда бяха на спокойствие.

    Сега вече и зад оградата няма да могат да се скрият.

    Тичайте в мазите и се крийте там докато не са намерили и средство и там да ви следят.

Коментар