Виртуален Windows 10 безплатно за OS X и Linux

Потребителите на OS X и Linux получиха безплатно готови виртуални машини с Windows 10 и браузъра Edge

Потребителите на OS X и Linux получиха безплатно готови виртуални машини с Windows 10 и браузъра Edge

Microsoft предложи привлекателна възможност за потребителите на конкурентни платформи да тестват новата операционна система Windows 10. Виртуални машини с Windows 10 и браузъра Edge вече са достъпни безплатно за най-попуярните хипервайзори.

Потребителите на епълската десктоп платформа OS X могат да си свалят Windows 10 виртуални машини за VMware Fusion, Parallels Desktop или Oracle VirtualBox, докато за потребителите на Linux системи е достъпна виртуална машина за хипервайзора VirtualBox. Освен това Microsoft предлага виртуални машини и с по-стари свои операционни системи и браузъри – чак до Windows XP с Internet Explorer 6, както и виртуални Windows 10 машини за други версии на Windows.

Хипервайзорът е приложение, което позволява пускане на няколко операционни системи (виртуални машини) на един компютър или сървър едновременно. Така например, потребителите на OS X могат да пуснат Windows вътре в своята операционна система и едновременно да работят и с нея. Всяка ОС е изолирана от другата, но потребителят може да обедини десктопите и да зададе общи папки с файлове, които са достъпни и от двете операционни системи.

Наличието на виртуални машини с Windows 10 и Edge за трите най-популярни платформи дава безпрепятствена възможност на потребителите да се запознаят отблизо с новия браузър Edge, без никакви ограничения във функционалността. Но трябва да се има предвид, че производителността на операционната система и приложенията, изпълнявани вътре в друга ОС, е по-ниска, отколкото при работа директно с хардуера на компютъра.

Потребителите могат и сами да създават виртуални машини с Windows 10 и Edge, но за целта им е необходима дистрибуция на Windows 10. Пускайки готови виртуални машини, Microsoft значително облекчава тази задача.

Заедно с браузъра Edge във виртуалната машина присъстват и всички стандартни приложения за Windows, т.е. Microsoft не ограничава функционалността на операционната система. Съгласно лицензното споразумение обаче, виртуалната машина не може да се ползва за комерсиални цели, а само за тестване.

Обемът на виртуалната машина с Windows 10 и Edge е доста голям – 5,5 гигабайта за хипервайзора Parallels Desktop. Целият този файл трябва да се свали от сървъра на Microsoft.

Коментари по темата: „Виртуален Windows 10 безплатно за OS X и Linux”

добавете коментар...

  1. линукс зомби 2

    Забелязахте ли уловката – 90 дни пробен период. Три месеца се наслаждаваш на прелестите на джама и после тачаш до най-близкия магазин да си купиш истинската система.

  2. линукс зомби

    За разлика от “сложния напротив” по-горе използвам и уин и линукс. Справеям се добре и с двете системи. Либре офис 5 си върши работата идеално, ако толкова ми трябва мс офис, има си начин за емулация. А виртуалката е добре позната на всеки фен на Линукс.

  3. :-)

    Ти щом чакаш помощ от форум, вместо да попиташ google и да прочетеш няколко страници …ясна е работата.

  4. напротив сложно ти е да го разбереш

    че когато искаш да свършиш качествено работа и да изкараш за прехрана, трябва да си платиш за надежна система. А не да се чудиш как да го направиш защото няма съвместимост, и вместо да си свършиш работата качествено, да се правиш на полухакер и да чакаш помощ от онзи измислен линух бг форум.

  5. напротив

    линукс зомбитата поне не си плащат за шпионските програми на майкрософт, които после сами си инсталират

  6. сложно

    линукс зомбитата един офис пакет немогат да подкарат, пък с виртуални неща ще се занимават.

  7. PSamardzhiev

    “Обемът на виртуалната машина с Windows 10 и Edge е доста голям – 5,5 терабайта за хипервайзора Parallels Desktop. Целият този файл трябва да се свали от сървъра на Microsoft”

    Я пак..?

Коментар