САЩ запазват контрола над интернет още една година

ICANN засега остава под контрола на американското министерство на търговията

ICANN засега остава под контрола на американското министерство на търговията

Корпорацията за управление на домейн имената и IP адресите (ICANN) ще остане под контрола на Министерството на търговията на САЩ минимум още една година, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

По-рано тази седмица източници от правителството на САЩ са заявили, че договорът с интернет регулатора ще бъде продължен до септември 2016 г. Възможно е след това неговото удължаване за още три години.

ICANN беше създадена през 1998 г. със съдействието на американското правителство, за да регулира въпроси, свързани с домейн имената, IP адресите и структурата на интернет като цяло. Оттогава досега контролът над организацията се осъществява фактически от властите в САЩ.

През миналата година администрацията на Барак Обама повдигна идеята за предаване на контрола върху ICANN на група независими акционери, като планът предвиждаше това да се случи до септември 2015 г. Подобна мярка обаче срещна определена съпротива и очевидно е необходимо повече време, за да бъде осмислена и приложена на практика.

Коментари по темата: „САЩ запазват контрола над интернет още една година”

добавете коментар...

  1. :o)

    Ти сега какво искаш да вземеш хляба на монополиста-дерибей “Цифрови Системи” АД ли 🙂
    Плащай там скъпо и прескъпо за домейн .bg 🙂
    Сигурно сме единствената страна със сайтове с идиотски домейни като -bg.com 🙂

  2. Фофу

    Ех, тия мръсни западни капиталистЕ и монополистЕ.

    Монопол и после искат цели 9 долара и нещо за com домейн. И грабят ненаситно. Друго си е нашите родни ДС-КГБ братушки да искат нищо и никаквите 50 и нещо за bg домейн. Народна цена както и да я погледнеш.

    Нали така Иван, Anonimus, Нафуф и др. знайни и незнайни червени баби.

Коментар