Десет минути гледане в други очи поражда халюцинации

Казват, че очите са огледало на душата на човека. Но въпреки това хората рядко се вглеждат задълго в това огледало. Италиански учени от Урбинския университет решиха да проверят какво виждат хората при 10-минутен непрекъснат зрителен контакт.

Резултатът от изследването е удивителен – участниците в експеримента съобщават, че са изпитали зрителни халюцинации и дисоциации (особен психически процес, при който човек възприема случващото се така, сякаш то не се отнася до него, и губи връзка с реалността).

Съобщава се също за намалена видимост на интензивността на цветовете, усещане за промяна в силата на звука и забавяне на времето.

В тестовете са участвали 20 души, разделени по двойки, един срещу друг. В продължение на 10 минути, без прекъсване, двойките са се гледали в очите, а след теста са попълнили анкета.

90% от участниците са забелязали деформиране на лицата на хората срещу тях, докато 75% твърдят, че са видели чудовище отсреща. Половината пък твърдят, че са видели чертите на своето лице в лицето на човека срещу тях.

Учените предполагат, че зрителните халюцинации са предизвикани от състояние на сензорна депривация, която отключва несъзнателни психодинамични проекции на лицето отсреща. Италианските специалисти възнамеряват да изследват феномена още по-задълбочено.

Коментари по темата: „Десет минути гледане в други очи поражда халюцинации”

добавете коментар...

  1. Петър

    Затова една жена не трябва да се гледа повече от 1 минута в очите, че след това виждаш каква е реалността….:)

  2. :o)

    Същото се получава когато човек гледа собственото си лице в огледалото 10+ минути.
    Не се превъзбуждайте с изследванията 🙂

Коментар