Новата Astra може да бъде и мобилен 4G/LTE Wi-Fi хотспот

Когато новият Opel Astra стъпи на шосетата, той ще разполага с най-широк диапазон комуникационни възможности. Това ще бъде първият модел на компанията с новия персонален асистент за свързаност и услуги Opel OnStar.

В допълнение, две системи от следващо поколение Opel IntelliLink също ще дебютират в новата Astra, за да осигурят възможност за пренасяне на свързания свят на смартфоните в интериора. Те са съвместими с последните версии Android 5.0 Lollipop и Apple iOS 8.

С интеграцията на Apple CarPlay и Android Auto, потребителите например могат да имат достъп до карти и четене на съобщения и допълнителни приложения от други доставчици, като Stitcher, Podcast, Spotify и Umano, чрез контролните органи на автомобила и с помощта на 8-инчовия голям сензорен екран.

Оборудвана с Opel OnStar, новата Astra се превръща и в мобилен 4G/LTE Wi-Fi хотспот, който позволява свързване на до седем устройства в мрежата на автомобила. Вградената 4G LTE структура е специално проектирана за използване за автомобили: тя е интегрирана в електрическата система на автомобила и включва външна антена за максимално покритие и стабилна интернет връзка.

Тъй като системата OnStar включва и независима SIM карта, интегрирана в модула, не е необходимо клиентите да притежават смартфон, за да използват комуникационни услуги. Първоначално 4G LTE ще бъде въведен на три пазара: Германия, Великобритания и Холандия, като останалите страни ще ги последват по-късно.

Opel OnStar поддържа и широка гама от услуги за аварийни ситуации и инциденти, пътна помощ и дистанционен контрол с помощта на приложението MyOpel. Ключов принцип е, че абонатите се свързват с реални хора, говорещи различни езици, а не с машини или с многобройни пощенски кутии.

Единственото видимо нещо, свързано с Opel OnStar, е модул, който включва три бутона и е разположен високо зад предното стъкло и близо до вътрешното огледало. Синият бутон Service осигурява достъп до услуги като диагностика на автомобила и изтегляне на дестинация.

С натискане на бутон SOS потребителите могат да поискат помощ или асистенция, ако счетат това за необходимо, например, ако станат свидетели на инцидент. OnStar обаче може да се притече на помощ, дори това да не е поискано лично. Например, ако се задействат въздушни възглавници, ангелът-хранител Opel OnStar веднага получава сигнал за това.

Бутонът Privacy пък позволява на абоната да скрие позицията на автомобила и така става „невидим” за системата. Все пак, за да осигури максимална безопасност, Opel OnStar автоматично ще пренебрегне командата за анонимност в случай, че се задейства въздушна възглавница.

В допълнение, абонатът на Opel OnStar може да изтегли приложението за смартфон MyOpel на OnStar. То му позволява да контактува с OnStar отвсякъде чрез своя смартфон, например ако автомобилът е откраднат и се налага да бъде локализиран и блокиран.

Две нови системи IntelliLink правят своята премиера в новия Opel Astra – R 4.0 IntelliLink и Navi 900 IntelliLink, като и двете включват интегрирана навигационна система. R 4.0 IntelliLink е съвместима с Apple CarPlay и Android Auto и позволява навигация чрез приложенията Apple Maps и Google Maps. Системата Navi 900 IntelliLink вече има Apple CarPlay съвместимост, докато съвместимостта с Android Auto трябва да стане факт през  2016 година.

Инфо-развлекателните функции могат да бъдат контролирани с помощта на голям до осем инча сензорен екран, разположен на централната конзола, с дистанционно управление на волана (само избрани функции) или чрез гласов контрол. За да се намали рискът от разсейване, най-важната информация може повторно да се изобразява директно под погледа на водача в цветния инструментален панел, разположен между скоростомера и оборотомера.

В комбинация с Opel Onstar, смартфоните могат лесно да бъдат свързани с автомобилния Wi-Fi хотспот. Това води до допълнителни ползи от интеграцията на телефона – например получаване на трафик информация в реално време или достъп до най-новите карти. Благодарение на факта, че данните за картите се съхраняват на сървър вместо в телефона, се спестява памет в устройството.

Онлайн навигацията чрез смартфон изисква постоянна интернет връзка, както и план на данните, а това може да бъде доста скъпо начинание, когато става в условията на роуминг. Но чрез личния асистент за комуникация и свързаност, водачите на новата Astra могат да използват Apple CarPlay и Android Auto за навигация, като не се основават на плана за данни на смартфона.

Коментар