Влошиха прогнозата за пазара на PC

Възможността за безплатно обновление до Windows 10 е един от факторите, които влияят негативно върху продажбите на нови РС

Възможността за безплатно обновление до Windows 10 е един от факторите, които влияят негативно върху продажбите на нови РС

Световният пазар на персонални компютри ще намалее с 8,7% през настоящата година по брой продадени машини, сочи нова, влошена прогноза на IDC. Анализаторите предупреждават, че и през 2016 г. динамиката на пазара няма да се промени, а ръстът ще започне едва след две години.

По-рано IDC прогнозира 6,2% спад на продажбите на компютри. Актуализирана прогноза на Gartner пък сочи спад на пазара от 4,4% гази година, докато по-рано компанията очакваше продажбите да намалеят само с 1%.

В периода 2012-2024 г. динамиката на РС пазара също беше негативна. Така, очакваното възстановяване през 2017 г. ще дойде след петгодишен период на спад в продажбите, като ще бъде обезпечено изключително от корпоративния сектор, докато домашният пазар ще продължи да намалява до към 2019 г.

Върху доставките на РС през настоящата година влияят редица фактори, вкл. претрупаните складове, поскъпването на долара спрямо другите валути и възможността за безплатен преход към Windows 10, в резултат на което търсенето на нови РС е слабо.

Същевременно, не всички категории РС показват отрицателна динамика. IDC очаква продажбите на хибридни компютри (съчетаващи ноутбук и таблет) да нараснат през настоящата година с 86,5%, в сравнение с 2014 г., достигайки 14,7 млн. устройства.

Коментар